Fire ulykker på seks måneder: 'Det er pinligt for USA'

Den amerikanske flåde har været involveret i fire ulykker i Stillehavet alene i år

USS John S. McCain er hårdt medtaget efter kollisionen. (Optagelser: AP)

I alt 10 amerikanske flådefolk frygtes at have mistet livet, mens fem er indlagt på hospitalet, efter destroyeren USS John McCain natten til mandag dansk tid kolliderede med et handelsskib øst for Singapore.

Ulykken kommer i kølvandet på en række andre ulykker til søs for den amerikanske flåde, som blandt andet har kostet syv personer livet, da flådefartøjet USS Fitzgerald stødte sammen med et japansk containerskib nær Japan.

Amerikansk destroyer kolliderer med tankskib

De mange ulykker har fået den amerikanske flådeledelse til at indlede en større undersøgelse for at fastslå, hvad der ligger bag ulykkerne, og hvad de kan gøre for at forhindre flere.

Mens ulykken med Fitzgerald ser ud til at skyldtes menneskelige fejl på begge de involverede skibe, tyder det på ikke at det udelukkende var menneskelige fejl, der lå bag kollisionen med USS John McCain.

- Det sidste jeg har hørt fra den amerikanske flåde er, at det er en fejl på deres styremaskine, og så er det ikke helt så kritisk, som man ellers kunne have forstået, siger Forsvarsakademiets Søren Nørby, der blandt andet er ekspert i maritime operationer, til Ekstra Bladet.

- Amerikanerne har haft nogle spektakulære uheld, som man ikke burde have i en professionel flåde, men der er ikke nogen, der kan gardere sig imod nogle pludselige uheld. Som jeg plejer at sige, så er det farligt at sejle til søs. Og i sådan nogle højteknologiske skibe, er der meget, der kan gå i stykker, siger Søren Nørby.

Det amerikanske flådefartøj var hårdt medtaget efter kollisionen. Foto: Joshua Fulton/U.S. Navy via AP
Det amerikanske flådefartøj var hårdt medtaget efter kollisionen. Foto: Joshua Fulton/U.S. Navy via AP
 

Han understreger dog, at der er tale om en foreløbig konklusion, og at man måske stadig kan klandre besætningen for ikke at have stoppet skibet relativt hurtigt.

USA's flåde indleder stor granskning efter ny kollision

'Det er usædvanligt'
Ulykken mellem USS John McCain og handelsskibet fra Singapore skete i et meget befærdet område i Stillehavet, og USA har alene i år haft fire ulykker i Stillehavet.

- Det er usædvanligt, og det er også derfor, de har sat en større undersøgelse i gang. De har også mange skibe, og det er et trafikeret område, men de bør nok sætte sig ned og undersøge nærmere, hvad der er sket, siger han.

Klik dig rundt i grafikken herunder og læs om årets ulykker. (Teksten fortsætter under grafikken).

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

USA befinder sig i øjeblikket i en anspændt situation med Nordkorea, hvorfor de gerne skal have fuld kontrol over situationen i Stillehavet, og de mange hændelser kommer derfor ubelejligt.

- Det er irriterende for amerikanerne i denne situation med Nordkorea, at de har to skibe på værft, fordi der ligesom er taget to skakbrikker af brættet. Men de har stadig rigeligt med skibe, fly og missiler, siger Søren Nørby.

En farlig forhindring
Men selvom det ikke har afgørende strategisk betydning eller betydning for forholdet mellem USA og deres allierede, at de har været ramt af de mange ulykker, er der stadig god grund til at gå de kedelige sager efter i sømmene.

Således har den kinesiske avis China Daily ganske provokerende skrevet, at den amerikanske flåde, 'er ved at blive en farlig forhindring i asiatisk farvand', skriver nyhedsbureauet AP.

- De her sager har en stor signalværdi i og med, at det er pinligt for den amerikanske flåde, siger Søren Nørby.

Den øverstkommanderende for den amerikanske flåde i Stillehavet, Scott Swift, afholdt tidligt tirsdag eftermiddag et pressemøde, hvor han fortalte, at ligene af 'flere' besætningsmedlemmer er blevet fundet i nogle af de oversvømmede dele af USS John McCain.

Derudover har malaysiske myndigheder fundet liget af én person, som nu skal identificeres.

Fly og redningsfartøjer fra både Malaysia og Singapore har hjulpet til i eftersøgningen af de savnede besætningsmedlemmer.