Flyefterforskere: Terror næppe årsag til AirAsia-styrt

Intet i de indledende undersøgelser tyder på, at terror var årsag til flystyrt i Indonesien

Her transporteres et par af de fundne vragdele. (Foto: AP)
Her transporteres et par af de fundne vragdele. (Foto: AP)

Intet tyder på, at der var terrorisme indblandet i et flystyrt i Indonesien 28. december, da alle 162 mennesker om bord mistede livet.

Det siger et hold flyefterforskere efter at have lyttet til den ene af flyets sorte bokse, der optager kommunikationen i flyets cockpit.

Flyet forsvandt fra radaren mindre end halvvejs på ruten mellem Indonesiens næststørste by, Surabaya, og Singapore.

- Hvis det havde været terrorisme, ville der have været en trussel af en art, siger Andreas Hananto fra efterforskningsholdet.

- I den kritiske situation antyder optagelsen, at piloten havde travlt med at styre flyet, siger han.

De indledende undersøgelser af vragdelene tyder på, at Air Asia-flyet eksploderede, da det ramte havoverfladen. (Foto: POLFOTO) Krig & katastrofer Analyse af vragdele: Air Asia-fly eksploderede da det ramte havet

Krig & katastrofer Dykkere finder sort boks fra styrtet AirAsia-fly

Flyefterforskerne har lyttet til hele optagelsen frem til det tragiske styrt. Man har transskriberet halvdelen af optagelsen, der er på to timer.

- Vi hørte ikke stemmer fra andre personer end piloternes, siger Nurcahyo Utom, der er en del af det 11 mand store efterforskningshold.

- Vi hørte ikke skud eller eksplosioner. Lige nu kan vi udelukke terror-teorien, siger han.

Efterforskerne håber at kunne færdiggøre en foreløbig rapport om styrtet i næste uge. Den endelige rapport kommer til at tage et år at udarbejde.