FN: Afghanistan er mere blodigt efter Isaf-styrkers exit

Taliban og andre militser bærer skylden for 70 procent af de civile ofre. Volden er værre i år end i fjor

Alene i år - efter de internationale koalitionsstyrkers tilbagetrækning - er næsten 5000 civile enten dræbt eller såret i Afghanistan.

En FN-rapport udsendt onsdag viser, at 1592 civile har mistet livet i løbet af årets første seks måneder, mens 3329 andre er såret.

Det er en stigning i ofre på en procent sammenlignet med året før.

Det er særligt kvinder og børn, som er blevet ofre for de fortsatte kampe mellem regeringsstyrker og det islamistiske oprør, siger FN's chef for menneskerettigheder i landet, Danielle Bell.

23 procent flere kvinder er ramt i år, mens tallet for børn viser en stigning på 13 procent i forhold til første halvår 2014.

- De tusinder af civile, som er dræbt eller såret, udstiller et fortsat svigt fra de stridende parter i forhold til at beskytte civile, siger Danielle Bell.

FN skønner, at Taliban og andre oprørsmilitser bærer skylden for 70 procent af de dræbte og sårede.

Taliban vil imidlertid kun tage skylden for en tredjedel, oplyser FN i rapporten.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har siden sin magtovertagelse sidste år forsøgt at vinde støtte fra Pakistan og Kina til at få Taliban til forhandlingsbordet.

Bestræbelserne har været ekstra presserende, efter at den internationale Isaf-koalition forlod Afghanistan ved årsskiftet.

De internationale styrker har ikke aktivt været involveret i kampe siden udgangen af sidste år med undtagelse af specialoperationer og luftangreb.

Den nordlige provins Kunduz er den farligste i landet med 52 dræbte og 162 sårede i årets første halvår.