FN: Det er Libyens sidste chance

Tre år efter Nato var med til at befri libyerne fra Gaddafi er landet tæt på opløsning. FN indkalder til møde

FN har indkaldt de stridende parter i Libyen til forhandlinger i Geneve fra onsdag, og det er med en klar besked: Det er sidste chance for fred.

I spidsen for forhandlingerne i den schweiziske by står FN's særlige udsending til Libyen, Bernardino Leon.

Libyen ligner i dag tre år efter, det lykkedes libyske oprørere, Nato og blandt andet danske kampfly at vælte landets mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, en fejlslagen stat.

Regeringen og parlamentet er på flugt, og klaner og bevæbnede religiøse grupper kæmper benhårdt for at sikre sig territorier.

- Dette er en mulighed, libyerne ikke kan lade sig gå af hænde, siger EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, dagen før, forhandlingerne starter.

- Jeg ønsker at takke begge parter, som deltager, og jeg vil opfordre alle dem i Libyen, som endnu ikke har besluttet sig for at deltage, om at gøre det, føjer hun til.

Det er en klar understregning af, at FN-mødet kan ende med at blive et slag i luften, hvis ikke de centrale aktører møder op. FN håber på, at det lykkes at skabe enighed om en national samlingsregering.

Den regering, som internationalt anerkendes, befinder sig i det østlige Libyen, efter den tilbage i august med våbenmagt blev fordrevet fra hovedstaden Tripoli af den islamistiske koalition Fajr Libya.

Fajr Libya kontrollere også havnebyen Misrata.

Regeringen vil have det internationale samfund til at ophæve den våbenembargo, som blev indført over for Libyen i den sidst del af Gaddafis regeringstid, så den vil være i stand til at bekæmpe de forskellige militser i Libyen.

- Det internationale samfund må samarbejde med Libyen for at gøre en ende på ekstremismen og terrorismen og hjælpe regeringens institutioner, nemlig hæren, ved at ophæve våbenembargoen, siger den trængte premierminister, Abdullah Al-Thinni.

Islamistiske ekstremister i bevægelsen Ansar Al-Sharia har sat sig på landets næststørste by, Benghazi, og er næsten dagligt i kamp med regeringsstyrker.

Også Islamisk Stat menes at have fået fodfæste i det østlige Libyen.