FN-efterforskere: Assad og hans bror bag kemiske angreb

For første gang peger FN og OPCW på præsident Assad og hans bror som ansvarlige for brug af kemiske våben.

Internationale efterforskere, der gransker brugen af kemiske våben i konflikten i Syrien, retter nu for første gang en anklagende finger mod den syriske præsident, Bashar al-Assad, og hans bror.

Efterforskerne fra FN og Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har udarbejdet en liste over personer, der kan forbindes med en række klorgasangreb i 2014 og 2015.

På listen figurerer Bashar al-Assad og hans yngre bror Maher. Det viser et dokument, som nyhedsbureauet Reuters har fået adgang til.

Andre navne på listen tæller Syriens forsvarsminister og chefen for militærets efterretningstjeneste.

Det tyder på, at beslutningen om at anvende kemiske våben kom fra Syriens øverste politiske ledelse. Det siger en kilde tæt på efterforskningen.

Listen over hovedmistænkte er sat sammen på baggrund af beviser, som FN og OPCW har indsamlet i Syrien som led i den fælles efterforskning.

Også oplysninger fra vestlige og regionale efterretningstjenester indgår, siger Reuters' unavngivne kilde.

Lederen af efterforskningen, Virginia Gamba, afviser imidlertid, at der findes en liste med navne på enkeltpersoner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra brødrene Assad. Men en syrisk regeringsembedsmand affejer beskyldningerne.

Regeringen har flere gange afvist, at den har anvendt den type våben i løbet af de knap seks år, som den syriske konflikt har raset.

Assad-styret fastholder, at oprørsgrupper og islamister står bag de angreb, hvor der er anvendt kemiske våben.

FN's og OPCW's efterforskning ledes af tre uafhængige eksperter. De har ingen juridisk magt, men hvis de sætter navn på mistænkte, kan det føre til retsforfølgelse.

En eventuel retsforfølgelse af Assad og andre topfigurer har imidlertid lange udsigter. Det skyldes splittelsen i FN's Sikkerhedsråd.