FN: Eritrea har forbrudt sig mod menneskeheden i 25 år

300.000-400.000 mennesker har været slaver i Eritrea gennem de seneste 25 år, siger FN-rapport ifølge Reuters

Eritreas regering har systematisk begået forbrydelser mod menneskeheden gennem de seneste 25 år, hvor højtstående embedsmænd og politikere har haft et direkte ansvar.

Det konkluderer en ny FN-rapport onsdag ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

I samme periode har mellem 300.000 og 400.000 mennesker været slaver i landet under et system med "værnepligt på ubestemt tid".

- Vi mener, at omkring 300.000-400.000 mennesker har været gjort til slaver, fortæller Mike Smith, leder af FN-undersøgelseskommissionen (COI), på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han siger samtidig, at FN mener, at Eritrea stadig opererer med en "skyd for at dræbe"-politik i et forsøg på at sætte en stopper for, at folk flygter fra landet - blandt andet til Europa.

Rapporten opfordrer Sikkerhedsrådet til at indberette Eritrea til Den Internationale Straffedomstol.

Imens skriver nyhedsbureauet AFP, at uafhængige efterforskere fra FN har fundet beviser for, at eritreiske embedsmænd - særligt fra landets sikkerhedstjeneste - har gjort sig skyldige i slaveri, tortur, voldtægt, mord, at folk er forsvundet samt andre forbrydelser.

Handlingerne er blevet begået for at skræmme og kontrollere civilbefolkningen samt for at knuse oppositionen, konkluderer undersøgelseskommissionen.

- Forbrydelser mod menneskeheden er blevet begået på en udbredt og systematisk måde i Eritreas fangelejre, militære træningslejre og andre steder over hele landet i løbet af de seneste 25 år, oplyser kommissionen i en pressemeddelelse.

- Særligt personer fra det regerende parti, Folkefronten for Demokrati og Retfærdighed, statslige embedsmænd og officerer bærer ansvaret.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters afviser Eritreas regering onsdag det, som den kalder ubegrundede beskyldninger fra FN om overtrædelser af menneskerettighederne.

- Eritrea afviser de politisk motiverede og grundløse anklager samt de destruktive henstillinger fra COI, udtaler præsident Isaias Afewerkis rådgiver, Yemane Ghebreab, i en erklæring.

- Det er et uberettiget angreb mod ikke kun Eritrea, men mod Afrika og udviklingslande.