FN-panel skal indsamle beviser for krigsforbrydelser i Syrien

Med et undersøgende panel tager FN skridt mod at stille de skyldige for grusomheder i Syrien til ansvar

FN's Generalforsamling er onsdag blevet enig om at oprette et panel, der skal indsamle beviser på, at der er begået krigsforbrydelser i Syrien.

FN tager dermed det første skridt mod at retsforfølge de, der er ansvarlige for grusomheder i den næsten seks år lange krig.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen blev vedtaget i den 193 lande store forsamling med 105 af de tilstedeværende for og 15 imod, herunder Rusland, Kina og Iran. 52 var hverken for eller imod.

Panelet kommer til at arbejde tæt sammen med FN's undersøgelseskomité, der har fremlagt flere rapporter, som beskriver grusomheder begået under krigen. Her er flere end 310.000 mennesker blevet dræbt.

Civile grupper har desuden udarbejdet dokumenter, lister over vidner og videooptagelser, der vil kunne bruges i en retssal en dag.

Forslaget om at oprette et panel er udarbejdet af Liechtenstein og støttes af 58 lande. Det gælder blandt andet USA, Frankrig, Storbritannien, Italien og Tyskland samt regionale magter i Tyrkiet, Saudi-Arabien og Qatar.

Ifølge Liechtensteins FN-ambassadør, Christian Wenaweser, har FN's Sikkerhedsråd fejlet i at stille de skyldige for alvorlige forbrydelser til ansvar.

I 2014 blokerede Rusland, der er Syriens vigtigste allierede, og Kina en anmodning fra rådet om at lade Den Internationale Straffedomstol (ICC) begynde at undersøge krigsforbrydelser i Syrien.

Efterfølgende har en række vestlige lande beskyldt Rusland for krigsforbrydelser ved at bombe civile mål i Aleppo i det nordlige Syrien.

- Nu tager vi endeligt et meningsfuldt skridt mod at opfylde de forventninger, som vi har ignoreret i så lang tid, siger ambassadøren fra Liechtenstein ifølge AFP.

Christian Wenaweser mener, at vetoer i Sikkerhedsrådet nedlagt af Rusland "har ført til passivitet på bekostning af befolkningen i Syrien".

- Vores passivitet signalerer, at krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er tolereret og ingen konsekvenser har, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Imens kalder Syriens FN-ambassadør, Bashar Ja'afari, beslutningen "ulovlig". Han mener, det er "en åbenlys indblanding i interne anliggender i en FN-medlemsstat" og "en direkte trussel mod en løsning på konflikten".