FN-rapport peger på mulige krigsforbrydelser i Gaza

Ødelæggelserne og lidelserne under Gaza-krigen vil påvirke generationer, siger undersøgelseskommissions leder

I rapporten opfordres Israel til at fremlægge detaljer om beslutninger om, hvilke mål der skulle rammes i Gaza. (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)
I rapporten opfordres Israel til at fremlægge detaljer om beslutninger om, hvilke mål der skulle rammes i Gaza. (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)

En længe ventet undersøgelsesrapport fra FN fastslår mandag, at både det israelske militær og de væbnede palæstinensiske grupper begik grove overgreb og menneskeretskrænkelser under sidste års Gaza-konflikt.

I nogle tilfælde kan der være tale om krigsforbrydelser, fastslår rapporten. Undersøgelseskommissionen siger, at den har samlet "betydelig information, der peger på, at der muligvis er begået krigsforbrydelser af både israelske og palæstinensiske væbnede grupper".

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten betegnes ødelæggelserne i Gaza og de menneskelige lidelser som værende "uden fortilfælde".

- Det vil påvirke generationer fremover, siger amerikaneren Mary McGowan Davis, der har stået i spidsen for undersøgelsen, ifølge nyhedsbureauet AFP.

FN's eksperter har gennem knap et år efterforsket begivenhederne under krigen i Gaza i sommeren 2014.

I rapporten opfordres Israel til at fremlægge detaljer om beslutninger om, hvilke mål der skulle rammes i Gaza.

Det skal ske for at kunne foretage en uafhængig undersøgelse af angreb mod den palæstinensiske enklave, hvor 1462 civile palæstinensere blev dræbt og tusindvis af huse ødelagt.

FN-undersøgelsen fordømmer ligeledes palæstinensiske gruppers henrettelser af formodede "kollaboratører", altså palæstinensere der var under mistanke for at samarbejde med israelerne.

I rapporten betegnes disse henrettelser som krigsforbrydelser, skriver Reuters.