FN-udsending ser åbning for nye samtaler om fred i Syrien

Staffan de Mistura mener, at tiden er inde til at se på muligheden for at genoptage fredsforhandlinger

FN's udsending for Syrien mener, at tiden er inde til at genoptage fredsforhandlingerne om at få afsluttet den snart seks år lange krig i landet.

Det siger Staffan de Mistura, efter et møde torsdag aften dansk tid i FN's Sikkerhedsråd.

- Tiden er nu inde til at se på en mulig genoptagelse af de politiske diskussioner, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen kommer, efter at den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, torsdag ifølge nyhedsbureauet RIA oplyste, at den syriske hær har indstillet sine aktive militære operationer i det østlige Aleppo, fordi man er i gang med at få fjernet civile fra byen.

En væsentlig oplysning mangler dog.

- Vi fik i den russiske meddelelse ingen informationer om, hvor lang (våbenhvilen, red.) vil blive, siger Staffan de Mistura ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Med støtte fra Rusland har den syriske hær ifølge AFP erobret omkring 85 procent af det østlige Aleppo efter tre uger med hårde kampe.

- Militære sejre er ikke en sejr for fred, for fred skal vindes separat, siger Staffan de Mistura.

Ruslands FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, giver samtidig udtryk for, at han håber på, at en ny runde af samtaler kan begynde, inden FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, træder tilbage ved årsskiftet.

- Tiden er knap. Det vil være vigtigt at genoptage samtalerne, før Bans periode udløber om bare 20 dage, siger Tjurkin.

Den seneste runde af FN-ledede fredsforhandlinger endte i april, uden at der var opnået fremskridt i de afgørende spørgsmål om en fremtidig regering for Syrien og præsident Bashar al-Assads skæbne.

Nye fredsforhandlinger vil ifølge de Mistura kun være mulige, såfremt styret i Syrien seriøst er indstillet på at drøfte vilkårene for at få sat en stopper for konflikten, og såfremt modstanderne af styret ikke "nægter at dukke op".

Hvis parterne ikke viser vilje til at forsøge at finde en forhandlingsløsning, så vil det efterlade et "indtryk ingen ønsker. At der kun er en militær sejr. Kun en militær løsning. Ingen af delene (passer, red.)", tilføjer FN's udsending.

Rusland begyndte i 2015 med luftangreb at støtte Assads styrker, mens USA i flere år har støttet de oprørsgrupper, som kæmper mod regimet.