FN's generalsekretær fordømmer prøvesprængning

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, fordømmer Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe og kalder handlingen 'dybt bekymrende'

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, fordømmer Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe. (Polfoto)
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, fordømmer Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe. (Polfoto)

 FN's generalsekretær kalder Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe 'dybt bekymrende'.

Forud for et hasteindkaldt krisemøde i FN's Sikkerhedsråd om Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe fordømmer generalsekretær Ban Ki-moon handlingen.

 

Se også: 'Jordskælv' ved atomtestcenter i Nordkorea

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 05:58 Nordkorea: Vi har prøvesprængt brintbombe

FN's generalsekretær kalder ifølge Reuters prøvesprængningen 'dybt bekymrende' og 'destabiliserende for den regionale sikkerhed'.

- Denne prøvesprængning overtræder adskillige resolutioner fra Sikkerhedsrådet, siger han ifølge Reuters.

I 1954 foretog USA en prøvesprængning af en brintbombe ved Bikini-øerne i Stillehavet. Bomben havde kodenavnet Bravo. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 06:37 Brintbomben: Så farlig er den

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fordømmer den mulige prøvesprængning af en brintbombe, som Nordkorea efter eget udsagn har foretaget.

Med forbehold for, at de Nordkoreanske udsagn endnu ikke er efterprøvet, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar:

- Hvis Nordkorea har gennemført en prøvesprængning, vil der være tale om et alvorligt brud på landets internationale forpligtelser til ikke at producere og teste kernevåben.

Se også: Kina vil fremsætte protest over Nordkorea

- Danmark fordømmer på det kraftigste en sådan handling, som kun bidrager til at øge spændingerne i regionen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Brintbomber er et væsentligt kraftigere våben end atombomber, men der er fortsat flere uklarheder omkring den mulige nordkoreanske brintbombe.

Bør føre til handling
Sydkorea har fundet spor af brint efter bombesprængningen, men de sydkoreanske myndigheder undersøger fortsat, om naboen Nordkorea reelt har prøvesprængt en brintbombe.

Er det tilfældet bør det føre til handling, mener den danske statsminister:

- Det internationale samfund bør i klare vendinger fordømme handlingen samt presse Nordkorea til straks at vende tilbage til forhandlingsbordet. Vi vil ikke acceptere et atombevæbnet Nordkorea, siger Lars Løkke Rasmussen.

'Den store leder' af Nordkorea Kim Jong-un er ifølge statstv i besiddelse af en brintbombe, som man nu har prøvesprængt. (Foto: Xinhua News Agency/Eyevine/AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 10:58 Brintbombe er en besked

Mindre end Hiroshima-bomber
Herhjemme har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) registreret rystelserne til et sted i det nordøstlige Nordkorea. Det stemmer overens med oplysningerne om, hvor sprængningen skulle have fundet sted.

Rystelserne i Nordkorea måles af Geus til at være sammenligneligt med et jordskælv på 5,5 på richterskalaen, hvilket ifølge Geus er væsentligt mindre end bomberne, der faldt over Hiroshima i forbindelse med Anden Verdenskrig i 1945.

Kim Jong Un (Foto: AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 15:57 Prøvesprængning i Nordkorea kunne måles i Danmark

Japans premierminister, Shinzo Abe, fordømmer også Nordkoreas prøvesprængning af en brintbombe. (Video: AP)

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere