FN's Sikkerhedsråd udtrykker bekymring for Ukraine

Sikkerhedsrådet bekræfter, at dets respekt for Ukraines suverænitet, uafhængighed og territoriale integritet

FN's Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, der var udarbejdet af Rusland, og som anerkender en fredsaftale for Ukraine. Europæiske ledere har været mæglere ved fredsforhandlingerne.

Resolutionen opfordrer alle parter i konflikten til at implementere våbenhvileaftalen, som tirsdag var i fare for at bryde sammen på grund af hårde kampe om byen Debaltseve.

Krig & katastrofer Ukraine: Separatister har taget soldater til fange

Sikkerhedsrådet bekræfter, at "dets fulde respekt for Ukraines suverænitet, uafhængighed og territoriale integritet." Det udtrykker samtidig "dyb bekymring over de tragiske hændelser og volden i de østlige regioner af Ukraine."

Resolutionen blev vedtaget kort efter, at Sikkerhedsrådet udsendte en presseerklæring, hvori alle parter opfordres til at indstille kampene. Rådet udtrykker i særlig grad bekymring over udviklingen og ved Debaltseve.

Mandag fastslog det ukrainske militær, at hæren ikke er ved at forberede en tilbagetrækning af tunge våben fra frontlinjerne, selv om det står skrevet i fredsplanen. (Foto: AP) Krig & katastrofer Våbenhvilen vakler i Ukraine: Fem soldater er dræbt

Sikkerhedsrådet består af 15 medlemslande: De fem permanente medlemmer (Storbritannien, USA, Frankrig, Kina og Rusland), samt 10 der vælges for en toårig periode af FN's Generalforsamling.

Våbenhvilen, der trådte i kraft natten til søndag, er baseret på en aftale indgået i Minsk mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident François Hollande og Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Hvis den bliver ført ud i livet vil den medføre en tilbagetrækning af tunge våben og indførelsen af en neutral zone.

Krig & katastrofer Topledere drøfter Ukraine-krise i telefonmøde

Der blev ved mødet i Minsk taget afsæt i en plan, der blev aftalt samme sted i september, men som aldrig er blevet ført ud i livet.

Et af de store spørgsmål er, at oprørerne i det østlige Ukraine insisterer på at få deres egen republik, mens Ukraines proeuropæiske regering i Kijev ikke vil afgive land til oprørerne og ønsker at bevare nationen samlet.

Regelmæssige møder mellem parterne skal holdes for at sikre fredsplanens fortsatte implementering.