Forfrosne flygtninge sover under åben himmel på Balkan

Tusindvis af frysende, udmattede og desperate flygtninge står ved forskellige grænser på Balkan

Spændinger tager til mellem tusindvis af flygtninge og migranter, som er på vej nordpå gennem landene på Balkan, hvor deres vej er blevet vanskeliggjort af mange nye hindringer.

De tusindvis af frysende, udmattede og desperate flygtninge står ved forskellige grænser på Balkan, efter at Ungarn har lukket dets grænse til Kroatien.

De mange nyankomne flygtninge forsøger nu at komme til Nordeuropa ved at tage gennem Slovenien, men de slovenske myndigheder har besluttet, at de maksimalt vil lade 2500 personer krydse grænsen dagligt.

Det har medført, at også Kroatien har indført begrænsninger. Talsmænd for de kroatiske myndigheder siger, at Kroatien kan løbe tør for plads i transitlejre inden for få dage.

Busser fyldt med migranter holdt søndag ved Serbiens grænse til Kroatien. Mange blev i løbet af natten bedt om at gå ud og vente i kulden og regnen.

Desperation og fortvivlelse prægede flere tusinde mennesker, heraf mange syrere, som natten til mandag måtte overnatte under åben himmel i et ujævnt ingenmandsland mellem Serbien og EU-landet Kroatien.

- Åbn porten, åbn porten, råbte mange af flygtningene til rækkerne af kroatiske politifolk på grænsen.

I Kroatien sad omkring 1800 mennesker strandet i et tog på grænsen til Slovenien. Efter at være stået ud af toget gik de mange flygtninge og migranter langs togskinnerne mod grænsen i silende regn. Omkring 150 blev lukket ind i Slovenien - overvejende familier med børn.

Resten måtte tilbringe natten under åben himmel, mens de forsøgte at varme sig ved at tænde bål.

Hver dag kommer omkring 5000 mennesker op til EU-landene i det nordlige Europa via Balkan - fra Grækenland via Makedonien og Serbien, som er fattige lande, som næsten ikke har noget modtagelsessystem for flygtninge. Vintervejret har øget bekymringen for, at stadigt flere bliver alvorligt syge.

- Vi har ikke flere regnjakker, siger Ramiz Momeni, som leder nødhjælpsarbejdet ved den serbisk-kroatiske grænse. Han leder den britiskbaserede nødhjælpsorganisation Humanitas Charity.