Forsker: Ingen udsigt til at afghansk regering kan vinde konflikt

Danmark vil sende flere soldater til Afghanistan, hvis behovet er der, siger den danske forsvarsminister

- Jeg spørger mig selv, hvor lang tid vi kan blive ved med at investere i en konflikt, som vi ikke har vundet, og som der ikke er nogen udsigt til, at den afghanske regering kan vinde.

Sådan siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor og institutleder ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, om udsigten til den mulige udsendelse af flere danske soldater til Afghanistan.

Udtalelsen kommer, efter forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag på et pressemøde sagde, at Danmark er åbne for at udvide tilstedeværelsen i det krigsramte land.

- Vi vil øge antallet af soldater i Afghanistan, hvis der er behov for det. Men det har vi ikke taget stilling til endnu, sagde forsvarsministeren med sin amerikanske kollega Jim Mattis ved sin side.

Mikkel Vedby Rasmussen stiller spørgsmålstegn til, om det er den rigtige måde at bruge de militære ressourcer på.

- Er det virkelig det, der er formålet med det danske forsvar? At blive ved med at være engageret i Afghanistan, eller er der nogle ting, der er vigtigere?

- Er det vigtigere at træne kurdiske frihedskæmpere eller afstive fronten mod Rusland i de baltiske lande, spørger han retorisk.

Fra begyndelsen af 2015 har det danske forsvar bidraget til den NATO-ledede mission "Resolute Support" i Afghanistan.

Det danske styrkebidrag omfatter 97 soldater, der er spredt over det meste af landet. De er udsendt på et mandat, der udløber med udgangen af 2018.

Soldaterne træner de lokale regeringsstyrker og laver transport- og bevogtningsopgaver.

Soldaterne i den varslede forøgelse af det danske bidrag skal ifølge forsvarsministeren lave det samme som dem, der er udsendt nu.