Forskere advarer: Flere kraftige jordskælv næste år

Jordens rotation er er langsommere end normalt, og det kommer til at give flere alvorlige jordskælv næste år

Iran blev ramt af et kraftigt jordskælv 13. november. Mere end 800 mistede livet. Foto: Pouria Pakizeh/AP
Iran blev ramt af et kraftigt jordskælv 13. november. Mere end 800 mistede livet. Foto: Pouria Pakizeh/AP

Forskere har advaret om, at der kan ende med at komme flere voldsomme jordskælv verden rundt i 2018. Det skriver The Guardian.

De mener, at variation i det tempo, som jorden roterer i, kan medføre øget seismisk aktivitet særligt i tætbefolkede tropiske områder.

Selvom udsvingene ikke er større, end at dagens længde bliver forkortet med et millisekund, kan de stadig få betydning for aktiviteten i jordens undergrund.

Det er forskerne Roger Bilham fra University of Colorado og Rebecca Bendick fra University of Montana, der har påpeget sammenhængen mellem jordens rotation og seismisk aktivitet.

Jorden advarer i fem år
De har undersøgt alle jordskælv, der har været kraftigere end 7 på Richterskalaen siden 1900.

- Kraftige jordskælv har været veldokumenterede i mere end et århundrede, og det har givet os god mulighed for at undersøge emnet, forklarer Roger Bilham.

De har fundet fem perioder, hvor antallet af kraftige jordskælv har været højere, end man normalt ser. I de perioder har der været mellem 25 og 30 voldsomme jordskælv på et år, mens der gennemsnitligt var 15 kraftige jordskælv på et år resten af tiden.

Forskerne forsøgte at finde sammenhængen mellem den øgede seismiske aktivitet og andre faktorer. Her opdagede de, at når jordens rotation blev langsommere, var der samtidig flere jordskælv med en styrke på mere end 7 på Richterskalaen.

Bilham og Bendick opdagede så, at det stigende antal jordskælv kom efter fem år med med en langsommere rotation.

- Det er meget tydeligt. Jorden giver os fem år til at forberede os på fremtidige jordskælv, siger Roger Bilham.

Og nu er der snart ikke mere tid til forberedelse, for jordens rotation blev langsommere for mere end fire år siden.

- Næste år kommer vi til at se en voldsom stigning i kraftige jordskælv. Vi har haft et blidt år med kun seks jordskælv i den kategori i år. Næste år kan det tal sagtens være 20, mener Roger Bilham.