Forskrækket Lene i Frankrig: Jeg troede, hotellet ville eksplodere

Lene var sammen med sin mand fanget i det franske uvejr. En aften, hun husker som 'barsk og fuldstændig forfærdelig'

Biler gik i stå og motorcykler væltede i vandmasserne, fortæller dansker, der var i området (Foto: Thomas Adler Andersen/Google Maps. Redigering: Stig Haaning Thøgersen).

Danske Lene oplevede sammen med sin mand, hvordan massive vandmasser i går aftes overtog den franske riviera.

De vidste, at der ville komme et uvejr hen ad aftenen. Derfor besluttede de sig for at blive på hotelværelset i Antibes, der ligger cirka 10 kilometer fra Cannes.

- Det startede med at regne ved 19-tiden, og omkring klokken 21.00 tog regnen fat. Så gik det hurtigt, inden det lynede, tordnede og haglede. Pludselig gik al strømmen, fortæller Lene til Ekstra Bladet.

Den voldsomme nedbør betød, at vandet løb gennem loftet og ned ad væggene.

- Brandalarmen gik klokken 21.30. Ikke, fordi der var brand, men vandet havde bredt sig til strømafledningen. Så alle løb forvirret rundt, siger Lene til Ekstra Bladet.

(Video: Lene)

En stank af dieselolie
Lene og hendes mand gik ud på gaden for at se, hvor store skaderne var.

- Pludselig spredte der sig en kraftig luft af dieselolie. Vi troede, der var trængt vand ind i nød-generatoren i parkerings-kælderen, og vi frygtede, det kunne medføre, at hotellet sprang i luften. Vi turde ikke at være i nærheden af hverken hotellet eller parkerings-kælderen, fortæller Lene til Ekstra Bladet.

Parret fandt senere frem til, at lugten stammede fra vandmasser fra bjergene, der havde raseret en tankstation. Dieselolien var løbet ud i vandet, som nu strømmede gennem byen.

'Anybody help us'
Klokken 22.30 var Lene og hendes mand tilbage på hotellet, da de pludselig hørte råb og skrig. Larmen kom fra en campingplads for enden af den kløft, hotellet ligger på.

- Vi kunne høre nogle, der paniske skreg 'anybody help us - overhere'. Men de råbte også en masse på fransk.

Der gik to en halv time, før redningsfolkene kom til campingpladsen. Det viste sig, at der skulle helikoptere til at hjælpe de hundredvis af turister, der var fanget på pladsen.

- Helikopterne fortsætte til klokken 05.00 med at hive folk op. Fire-seks personer ad gangen. Det var barskt og fuldstændig frustrerende, at vi ikke kunne hjælpe, siger Lene til Ekstra Bladet.

Mellem hotellet og campingpladsen var der en flod, der forhindrede parret i at hjælpe de mange turister. Da parret gik i seng tidligt i morges, var redningsaktionen ovre. Vejr-katastrofen har efterladt mange tanker ved Lene og hendes mand. 

- Vi er trætte og kede af det. Vi kan ikke lade være med at tænke på, om alle de skrigende mennesker er blevet reddet. Er der mon nogen, som redningsfolkene ikke nåede at redde, afslutter Lene overfor Ekstra Bladet.

Svarer til tre måneders regn i Danmark
I går aftes blev den franske riviera ramt af 180 milliliter regn på bare et timer. For at et kraftigt regnvejr kan kaldes skybrud, skal der falde 15 millimeter regn på en halv time ifølge DMI.

Ifølge det lokale borgmesterkontor svarer det til 10 % af året nedbør. Til sammenligning svarer det til tre måneders regn i Danmark.

Uvejret skyldes et kraftig lavtryk blandet med effekter fra landskabet. Luften er nemlig blevet tvunget op over bjergene, og det har givet ekstra nedbør.

- Det er et sammenfald af flere faktorer, som har givet de mange millimeter, fortæller vagtchef ved DMI Henning Gisselø til Ekstra Bladet.

Regnen ophober sig til de store vandmasser, fordi kloaker og floder ikke kan fjerne så meget vand så hurtigt.

- Med så meget vand, har det været meget kraftige vandmasser, fastslår Henning Gisselø overfor Ekstra Bladet.