Forsvarets spioner: Så farlig bliver dansk mission mod IS

Det bliver langt fra ufarligt, når danske soldater skal bekæmpe IS i Irak og Syrien

Her vurderer tidligere jægersoldat Thomas Rathsack konsekvensen i Danmarks militære engagement i Irak og Syrien.

Folketinget besluttede i går at sende flere danske soldater til Irak og Syrien, hvor de skal kæmpe mod de sortklædte jihadister fra Islamisk Stat.

Men det er langt fra en ufarlig mission, som de danske politikere sender de danske soldater ud på.

Det vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

'Truslen fra direkte og indirekte beskydning mod styrker i kamp mod ISIL (Islamisk Stat, red.) og i områder kontrolleret af ISIL er MEGET HØJ,' skriver efterretningstjenesten i bemærkningerne til det beslutningsforslag, som Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, De Radikale og Konservative i går stemt for.

Kun SF, Enhedslisten og Alternativet stemte imod udsendelsen.

Dansk politik Kristian Jensen: Vores bomber skal bremse kalifatet

Danske elitestyrke skal indgå i det danske bidrag i kampen mod Islamisk Stat. (Privatfoto)
Danske elitestyrke skal indgå i det danske bidrag i kampen mod Islamisk Stat. (Privatfoto)

Terror, tilbageholdelser og kidnapninger
'Truslen fra terror, tilbageholdelser og kidnapninger i dele af det centrale og nordvestlige Irak er MEGET HØJ, mens den i Syrien og det øvrige Irak er HØJ. Truslen fra improviserede mineringer i områder i Syrien og Irak, som er eller har været kontrolleret af ISIL, er MEGET HØJ,' lyder det videre i trusselsvurderingen.

Det ekstra bidrag, som det danske forsvar sender af sted, består af fire F-16-fly samt op mod tre i logistisk reserve, et Herkules-transportfly og 60 specialtropper fra Frømandskorpset og Jægerkorpset.

I forvejen har forsvaret udsendt 120 mand, der træner sikkerhedsstyrker i Irak, 20 officerer, der indgår i koalitionens stab samt en radarenhed, der er med til at skabe overblik over luftrummet over visse dele af Irak og Syrien.

Dansk politik Nejpartier om Syrien: Krigen vil styrke ekstremister

Ryster ikke på hånden
Ifølge tidligere jægersoldat Thomas Rathsack er de alvorlige trusselsvurderinger dog ikke noget, der får elitestyrkerne til at ryste på hånden.

- Det er ikke første gang, at de får det her at vide. Sådan lyder det jo hver eneste gang, de tager af sted. Altså at der er høj risiko for kamphandlinger, og at man kan risikere at blive taget som gidsel. Men det kommer ikke som nogen overraskelse for dem, siger han til Ekstra Bladet.

- Det påvirker dem ikke. De løser deres opgave, fuldstændig som de plejer at gøre. Uanset hvad der kommer af dommedagsprofetier fra diverse instanser, så er det ikke noget, der påvirker dem.

Thomas Rathsack er forfatter og tidligere jægersoldat Samfund Dansk IS-mission: F16-bomber gør en forskel - tro mig

De danske F-16-fly skal atter på vingerne i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto)
De danske F-16-fly skal atter på vingerne i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto)

Heller ikke piloterne i F-16-jagerne kan vide sig sikre under missionerne, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

'I Irak er truslen fra beskydning af luftfartøjer, der flyver under 4.000 m i nærheden af kamphandlinger og ved Bagdads internationale lufthavn, HØJ. I andre områder, hvor deri kke foregår kamphandlinger, er truslen fra beskydning af luftfartøjer, der flyver under 4.000 m, MIDDEL, mellem 4.000 m og 6.000 m er den MIDDEL og over 6.000 m er den LAV. I Syrien er truslen fra beskydning af luftfartøjer, der flyver under 4.000 m, HØJ, mellem 4.000 m og 6.000 m er den MIDDEL og over 6.000 m er den LAV.'

Kamppladserne i både Irak og Syrien er et virvar af forskellige fraktioner, der bekæmper hinanden. Blandt andet er en af aktørerne den syriske regeringshær under præsident Assad. Fra den side vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste dog ikke, at der er en betydelig trussel.

'Truslen fra Assad-styrets styrker og dets allierede samt irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker er LAV.'

Dansk politik DF efter IS-kriger i lufthavn: Terror-tjek alle ansatte