Frankrig beholder selv krigsskibe solgt til Rusland

Rusland siger, at Frankrig allerede har tilbagebetalt de penge, som Moskva havde betalt for to hangarskibe.

Frankrig vil beholde de to helikopterhangarskibe i Mistral-klassen, som ellers skulle have været leveret til Rusland, meddeler den franske præsident, François Hollandes, kontor.

Det franske præsidentkontor siger, at Hollande og Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blevet enige om at annullere handlen mod, at Frankrig betaler fuld kompensation til russerne.

I en erklæring fra Kreml, som blev udsendt samtidig med den franske meddelelse, hedder det, at "Ruslands præsident og Frankrigs præsident traf en fælles beslutning om at ophæve kontrakten".

- Moskva opfatter hele Mistral-sagen som afsluttet, hed det, efter at de to ledere havde talt i telefon sammen.

Ifølge AFP er der dog ikke helt enighed. Frankrigs regering oplyser, at Rusland vil blive fuldt kompenseret for deres køb, mens Kreml meddeler, at pengene allerede er betalt.

Beløbet nævnes heller ikke. Rusland har tidligere krævet mere end de 750 millioner euro, som allerede er betalt. Landet vil også have kompensation for de penge, som er blevet brugt på at oplære mandskab til skibene.

Leveringen af det første hangarskib har været udsat i seks måneder, hvilket har belastet forholdet mellem Rusland og Frankrig.

Leveringen blev stoppet som direkte konsekvens af konflikten i Ukraine, hvor Rusland af EU og USA beskyldes for at spille en afgørende rolle.

Det vakte betydelig kritik i EU-kredsen, da Frankrig i første omgang insisterede på at gennemføre handlen, netop som EU begyndte at indføre sanktioner mod Rusland.

Handlen havde en samlet værdi af 1,2 milliarder euro, svarende til ni milliarder danske kroner.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er en række russiske eksperter blevet sendt til Frankrig for at afmontere det russiske kommunikationsudstyr og anden teknologi, der allerede er blevet installeret på skibet, som skulle have været en del af Ruslands Stillehavsflåde.