Grækenland: Vi kan ikke klare migrantstrømmen alene

Grækenlands infrastruktur kan ikke klare presset fra migranter. Regeringen i Athen vil have hjælp fra EU

Det er ved at blive for meget for grækerne med den vedvarende strøm af migranter fra Mellemøsten og Afrika.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, siger, at landets infrastruktur ikke kan klare de tusindvis af migranter, som kommer til de græske øer og strande.

- Nu er tiden kommet, hvor vi må se, om EU er et solidarisk EU, eller om det er et EU, hvor alle forsøger at beskytte deres egne grænser, siger premierministeren.

Udtalelsen fra Tsipras kommer kort efter, at FN's Flygtningehøjkommisariat (UNHCR) i Geneve opfordrede Grækenland til at få kontrol over "det totale kaos", der hersker på nogle af landets Middelhavsøer.

Opfordringen kommer fra UNHCR's chef i Europa, Vincent Cochetek, der har været på besøg på de græske øer Lesbos, Kos og Chios.

- Når det gælder vand, sanitet og fødevarehjælp, så er det helt utilstrækkeligt. På de fleste øer er der ingen kapacitet til modtagelsen, og mange sover ikke under nogen form for tag, siger UNHCR-chefen på en pressekonference i Geneve.

- Så der er totalt kaos på øerne. Efter nogle dage overføres de til Athen, hvor der ikke er noget, som venter på dem, tilføjer han.

Vincent Cochetek, der har været i UNHCR i 30 år, siger, at han aldrig har set sådan en situation før. Han opfordrer de græske myndigheder til at træde i karakter og lede og koordinere arbejdet med migranterne.

Grækenland har imidlertid også andre problemer i disse år. Landet er kørt økonomisk i sænk og holder sig flydende med store milliardlån fra internationale kreditorer.

I øjeblikket forhandles der om endnu et stort kriselån til gengæld for, at Grækenland skal indføre reformer og offentlige besparelser.