Grænsechef frygter: En million libyere på vej til Europa

Uroen i Libyen vil sende op mod en million flygtninge mod Europa, melder kilder i landet ifølge Frontex-chef

Efter Mummar Gaddafis fald er Islamisk Stat rykket ind i Libyen. Det sender potentielt tusindvis af flygtninge mod Europas grænser (Foto: Paul Schemm)
Efter Mummar Gaddafis fald er Islamisk Stat rykket ind i Libyen. Det sender potentielt tusindvis af flygtninge mod Europas grænser (Foto: Paul Schemm)

Europa kan se frem til en endeløs kø af flygtninge fra Libyen, efter at en vestlig koalition for snart fire år siden var med til bombe det daværende styre fra magten.

Chefen for EU's grænseagentur, Frontex, frygter en menneskestrøm på op til en million i løbet af 2015.

- Kilder fortæller os, at mellem 500.000 og en million flygtninge er klar til at forlade Libyen, siger Frontex' franske chef, Fabrice Leggeri til den italienske nyhedsbureau Ansa.

- I 2015 må vi være klar til at møde en langt mere vanskelig situation end sidste år.

I fjor kom der næsten tre gange så mange flygtninge til Europa sammenlignet med året før, hovedsageligt på grund af situationen i Syrien.

I Libyen røg sikkerheden ind i en negativ spiral, da en stor koalition på et mandat fra FN's Sikkerhedsråd ydede luftstøtte til et oprør mod den daværende leder Muammar Gaddafi, som døde under kampene i 2011.

Landet er i dag splittet mellem rivaliserende grupper, og der er to parlamenter, som råder over hvert deres område.

Blandt andet Egypten har de seneste uger hentet landsmænd hjem fra Libyen i specialchartrede fly på grund af urolighederne.

Militante grupper i Libyen er desuden gået i ledtog med Islamisk Stat, og de islamistiske fundamentalister, som ellers hærger i Irak og Syrien, offentliggjorde tidligere på året en video, hvor 21 personer - primært egyptiske koptere - henrettes.

Frontex frygter, at man ikke har ressourcerne til at håndtere så mange flygtninge, som organisationens kilder i Afrika vurderer, at der kan komme.

Derfor efterspørger chefen flere midler fra medlemslandene.

Mange flygtninge flygter over Middelhavet i fartøjer, som slet ikke er egnet til de bølger, som kan opstå i hårdt vejr.

Hundredvis af flygtninge har mistet livet på havet alene i år.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere