Har bjærget 600 ligdele: Synet vil hjemsøge mig for evigt

Retsmedicinere har siden tirsdag bjærget mere end 600 ligrester fra passagererne på Germanwings flyet. Den ledende retsmediciner, Michael Tsokos, fortæller om det grumme arbejde

Det var blandt andet dette syn, der mødte retsmediciner Michael Tsokos ved ulykkesstedet. (Video: AP)

Siden tirsdag har et hold af retsmedicinere og redningsfolk arbejdet i alperne for at indsamle resterne af de 150 lig, der er spredt over mere end 100.000 kvadratmeter.

Indtil videre er der fundet omkring 600 ligdele, ud fra hvilke man har været i stand til at identificere og navngive 50 personer, mens man i alt har fundet DNA fra 78 mennesker.

Ingen af de fundne lig fundet i samlet tilstand.

Sådan forløb de skæbnesvangre minutter.

Se også: Nye oplysninger: Her er kaptajnens sidste ord til dødspilot

Ingen i familien Klebold ejede våben og ingen vidste, at Dylan Klebold havde samlet sig et helt arsenal af håndvåben og sprængstoffer. Foto: AP Krimi Her er forældrene til verdens værste mordere

Se også: Ekspert: Det går dødspilotens forældre igennem

I spidsen for arbejdet står den tyske retsmediciner Michael Tsokos, der siden 2007 har ledet Institut for Retsmedicin i Berlin. Men på trods af Michael Tsokos mange år på bagen som retsmediciner, har jobbet i alperne gjort stort indtryk på tyskeren.

- Disse billeder vil hjemsøge mig for evigt, siger Michael Tsokos til Bild.

Redningsarbejdere arbejder på nedstyrtningsstedet (Foto: AP)
Redningsarbejdere arbejder på nedstyrtningsstedet (Foto: AP)

Helikoptere flyver i pendulfart til og fra det lokale lighus, hvor ligdelene opbevares og identificeres (Foto: AP)
Helikoptere flyver i pendulfart til og fra det lokale lighus, hvor ligdelene opbevares og identificeres (Foto: AP)

Til avisen forklarer han, at de pårørende ikke får mulighed for at se de hårdt medtagne kroppe, før de bliver begravet. Et navneskilt på kisten bliver det tætteste de efterladte kommer på deres afdøde.

- Synet af dem vil påvirke alle, siger Michael Tsokos, der ønsker at skåne familierne mest muligt.

Førstankomne: Fandt beklædningsgenstande og kropsdele
Tyskeren Gregory L., som normalt redder folk fra bjergene, var den første, som ankom til ulykkesstedet. Han havde også svært ved at klare synet, fortæller han i et interview til tyske Bild.

- Vi fandt mange beklædningsgenstande og ved nærmere eftersyn også kropsdele. De var blandet med dele fra flyet og støv fra bjergsiden. I et lidt højere-beliggende område af ulykkesstedet var kropsdelene lidt større og ikke så stærkt medtaget, siger han.

- Det er svært at forestille sig, at der skulle ligge 150 mennesker her. De døde er abstrakte, fordi menneskene som sådan ikke længere er genkendelige. Det gjorde det meget svært for mig. Det var jeg slet ikke forberedt på. Overhovedet ikke.

Gregory L. fortæller, at der stank overalt af kerosin og at man fik hovedpine og svimmelanfald af være på ulykkesstedet i længere tid.

Lig fra morgen til aften
I alperne arbejder 15 hold af to personer fra morgen til aften på at finde ligresterne. En retsmediciner og en redningsarbejder med speciale i arbejde i bjergrige områder arbejder sammen om opgaven.

På nuværende tidspunkt fokuserer man på, at bjærge personerne, før de er for forrådnede til at kunne identificeres. Er personerne ikke fundet inden 8. april, vil de være for sent.

Området er meget uvejsomt, derfor er alle retsmedicinere ledsaget af en erfaren klatrer (Foto: AP)
Området er meget uvejsomt, derfor er alle retsmedicinere ledsaget af en erfaren klatrer (Foto: AP)

Frem til 8. april vil man udelukkende fokusere på, at lede efter og fjerne ligrester. Herefter begynder oprydningen er vragrester (Foto: AP)
Frem til 8. april vil man udelukkende fokusere på, at lede efter og fjerne ligrester. Herefter begynder oprydningen er vragrester (Foto: AP)

Selvom arbejdet er spredt over et stort område i udfordrende omgivelser, er Tsokos fortrøstningsfuld i forhold til arbejdet:

- Indenfor tre uger vil vi have identificeret op til 95 procent af de savnede personer. Vi erklærer dem ikke officielt døde, før vi har identificeret dem, fortæller Michael Tsokos.

Andreas undersøges ekstra grundigt
I følge Daily Mail er ligdele fra den 27-årige tyske pilot Andreas Lubitz, der bevidst styrtede flyet i døden i alperne blandt de identificerede personer.

Se også: Mistede søn i flystyrt: Tilgiver dødspilot

Se også: Dødspilots far tynget af sorg

Håbet er, at fundet af dele af Andreas Lubitz kan være med til at kaste lys over, hvorvidt indicierne om andenpilotens psykiske og fysiske sygdomme er sande.

Efterforskerne mangler stadig at identificere 100 ud af de 150 personer der var ombord på Airbus A320 flyet, da det styrtede.

1 af 2 Michael Tsokos leder arbejdet med at identificere ligene (PR Foto)
2 af 2 Michael Tsokos leder arbejdet med at identificere ligene (AP/ PR Foto)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere