Henrettet kvinde var centrum i gidsel-strid

Sajida al-Rishawi blev kaldt en fængslet søster af Islamisk Stat og var nøglefigur i en mulig gidseludveksling

Sajida al-Rishawi åbner på dette billede fra 2005 sin jakke og viser sit bombebælte, som hun havde forsøgt at detonere uden held. (AP/Jordanian TV, File)
Sajida al-Rishawi åbner på dette billede fra 2005 sin jakke og viser sit bombebælte, som hun havde forsøgt at detonere uden held. (AP/Jordanian TV, File)

Hun var dømt til døden for sin rolle i et blodigt selvmordsangreb i Jordan i 2005.

Onsdag er Sajida al-Rishawi blevet henrettet for sin forbrydelse, men hendes død er ikke blot en eksekvering af en dom. Den er et led i krigen mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS) og udført som hævn for IS' drab på et jordansk gidsel.

Rishawi blev efter mange års fravær i verdens hukommelse bragt tilbage på nethinden, da hun blev sat i forbindelse med to gidslers mulige frigivelse, da IS krævede Rishawi udleveret i bytte for den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh. Også et japansk gidsel blev nævnt i den potentielle udveksling.

Sajida al-Rishawi, der her viser et bombebælte, blev henrettet efter IS havde dræbt den jordansk pilot, Muath al-Kaseasbeh, som terroristerne havde taget som gidsel. (Foto: AP) Terror Jordan henretter terrordømt kvinde efter IS-afbrænding

Men da IS tirsdag offentliggjorde, at gruppen havde likvideret piloten, rykkede Sajida al-Rishawis henrettelse tættere på end nogensinde før. Den blev eksekveret ved daggry onsdag.

IS har omtalt den terrordømte kvinde som 'en fængslet søster' i forbindelse med striden om gidslerne.

Rishawi blev i 2006 dømt til døden for sin rolle i et selvmordsangreb ved et bryllup på et Radisson-hotel i Jordan, hvor 38 personer mistede livet. Hun havde selv en bombe spændt om livet, men den eksploderede ikke som planlagt.

Den irakiske kvinde, der menes at være 45 år, var ikke blevet set i ni år, siden hun i et klip på jordansk tv i november 2005 tilstod, at hun havde forsøgt at detonere sin bombe uden held.

- Min mand udløste sin bombe, og jeg forsøgte at udløse min, men det mislykkedes. Folk omkring mig flygtede, og jeg løb væk sammen med dem, sagde hun dengang med et køligt udtryk, der ikke afslørede hendes følelser.

I alt tre hoteller blev angrebet samtidig af selvmordsbombere, og omkring 60 personer mistede livet. Al-Qaeda i Irak tog efterfølgende ansvaret.