Her bliver baby fundet i live i ruinerne

Mirakel: Fire måneder gamle Sonit er blevet et symbol på jordskælvs-katastrofen i Nepal

Redningsfolk holder den fire måneder gamle baby, Sonit, op i luften, efter at drengen havde overlevet 22 timer under murbrokkerne i Nepal. (Foto: AP)
Redningsfolk holder den fire måneder gamle baby, Sonit, op i luften, efter at drengen havde overlevet 22 timer under murbrokkerne i Nepal. (Foto: AP)

En baby, der mirakuløst blev fundet i live i ruinerne i Nepal, har givet befolkningen et glimt af håb midt i en katastrofe, der har ødelagt det fattige land i Himalaya.

Drengen, Sonit, var dækket af et tykt lag støv, da han blev hevet ud fra murbrokker, der var kollapset omkring ham i et jordskælv, der foreløbig har kostet over 5500 mennesker livet.

Lørdag sov den fire måneder gamle dreng trygt til middag i sit hjem i Bhaktapur øst for Kathmandu, da et skælv på 7,9 sendte rystelser gennem Nepal og nabolandene.

Tusinder af bygninger styrtede sammen på få minutter, og den lille dreng blev levende begravet under familiens hus, der faldt sammen i de første, massive rystelser.

Sonits far, Shyam Awal, kastede sig med de bare næver ind i et desperat kapløb mod tiden for at redde sin søn. Awal fik tilkaldt soldater fra hæren, der bevæbnet med skovle deltog i kampen for at finde den lille dreng i live.

Da mørket faldt på gav de udmattede soldat op, og en ulykkelig Shyam Awal have også svært ved at bevare håbet. Men så hørte han den spæde lyd af babygråd under murbrokkerne. Sonit var stadig i live, og forhåbentlig stærk nok til at overleve den kolde nat i bjergene.

Faderen fik overtalt soldaterne til at vende tilbage næste morgen, hvor de med fik fjernet mursten, bjælker og støv, der havde holdt drengen fanget i 22 timer.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Pemba Tamang bliver båret væk fra den sammenstyrtede bygning, hvor han i fem døgn havde kæmpet for sit liv. (Foto: AP) Samfund Teenager reddet efter fem døgn i ruinerne

Billedet af de stolte redningsmænd, der holder den støvgrå baby op i luften i triumf, har grebet folk om hjertet verden over. Sonits hætte og dragt, der holdt ham varm om natten, er smurt ind i mudder og støv, og han klemmer sine øjne sammen under den skarpe morgensol.

Billedet er taget af fotograf på avisen Kathmandu Today, Amul Thapa, der selv har mistet medlemmer af sin familie i jordskælvet, oplyser redaktør Sudeep Acharya i en e-mail til Ekstra Bladet.

Amul Thapa fortæller om det utrolige øjeblik, hvor det stod klart, at Sonit havde overlevet strabadserne.

– Alle mine sorger forsvandt. Alle klappede. Det gav mig energi og fik mig til at smile til trods for den smerte, som jeg følte inden i, fortæller fotografen til Associated Press.

Babyen blev taget direkte til Bhaktapur-hospitalet, hvor lægerne kunne konstatere, at han var uskadt, oplyser avisen.

(Foto: AP) Krig & katastrofer Op mod to millioner børn er i akut nød i Nepal

Dødstallet efter jordskælvet i Nepal kan fortsat stige. Redningsmandskab er endnu ikke nået frem til nogle af de mere ufremkommelige landsbyer i bjergene. Disse områder kan kun nås til fods, og det ventes at tage op til fem dage, inden hjælpen når frem.

Samtidig oplyser de nepalesiske myndigheder, at der igen vil blive åbnet for bjergbestigning på Mount Everest i næste uge. 18 mennesker omkom på verdens højeste bjerg i laviner som følge af det kraftige jordskælv.

Her bliver en 15-årig dreng reddet ud af murbrokker i Nepal efter fem dage (video: AP)