Her bliver kopi af amerikansk hangarskib bombet

For første gang har Iran brugt efterligning af et amerikansk flådefartøj i øvelse

Fuldtræffer! Iranske elitesoldater angriber en kopi af et amerikanske hangarskib under øvelse ved den persiske golf. (Foto: AP)
Fuldtræffer! Iranske elitesoldater angriber en kopi af et amerikanske hangarskib under øvelse ved den persiske golf. (Foto: AP)

Iranske elitesoldater fra den revolutionære garde har gennemført en øvelse, der involverer en tro kopi af et amerikansk hangarskib.

Militærøvelsen, som iranerne har døbt ’Store Profet 9’, fandt sted nær det strategisk vigtige Hormuz-stræde, hvor cirka en femtedel af verdens olie passerer igennem.

Irans stats-fjernsyn har transmitteret billeder fra øvelsen, hvor et utal af små, hurtigtgående både sværmede omkring den amerikanske hangar attrap.

På et tidspunkt rystede flere eksplosioner attrappen, hvilket ikke efterlader tvivl om, hvem der vandt slaget.

Den iranske admiral Ali Fadavi har erklæret, at hans enheder er i stand til at sænke et amerikansk hangarskib i tilfælde af krig.

Kevin Stephens, talsmand for USAs 5. flåde i Bahrain, oplyser til Associated Press, at den iranske øvelse stod på i flere dage.

Han siger, at amerikanerne tager øvelsen med sindsro.

- Vi er ret sikre på, at vores styrker er fuldt ud i stand til at forsvare sig selv. Det ser ud til, at de har haft held til at ødelægge noget, der ligner en filmkulisse, siger han.

Trods øvelsen er der spæde tegn på tøbrud i forholdet mellem Iran og den vestlige verden med USA i spidsen.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har i denne uge holdt møder med sin iranske kollega, Mohammad Javad Zarif, om Irans atomprogram.

Der arbejdes angiveligt i øjeblikket på at nå en aftale, der skal sikre, at Irans mulighed for at udvikle atomvåben begrænses over de næste 10 år.