Historiske fredsforhandlinger sat i gang: Fjender mødes for første gang i seks år

Syriske oprørere sidder mandag ansigt til ansigt med det krigshærgede lands regime i historiske fredsforhandlinger i Kasakhstan

Ikke siden krigens begyndelse i 2011 har de to syriske modstandere stået ansigt til ansigt. Det sker nu under fredsforhandlinger i Kasakhstan. Foto: AP
Ikke siden krigens begyndelse i 2011 har de to syriske modstandere stået ansigt til ansigt. Det sker nu under fredsforhandlinger i Kasakhstan. Foto: AP

For første gang i seks år mødes det syriske regime mandag med oppositionen i den blodige syriske konflikt.

Målet er en fredsaftale, der forhåbentligt kan sætte en stopper for den voldsomme borgerkrig, der gennem årene har kostet hundredtusindvis personer livet, og sendt mindst det dobbelte antal på flugt.

De spæde forhandlinger foregår i det iskolde centralasiatiske land Kasakhstan på Hotel Rixos i hovedstaden, Astana. Og til at facilitetere forhandlingerne er både FN, Rusland, Iran og Tyrkiet, der hver især repræsenterer forskellige sider af konflikten.

Øverst på dagsordenen er et forsøg på at manifestere den våbenhvile, der sidste måned blev formidlet af Tyrkiet og Rusland. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Denne aftale gælder imidlertid ikke de ekstremistiske grupper Islamisk Stat og det syriske al-Qaida-fællesskab.

Se også: Rusland vil have USA med i fredsforhandlinger

Artiklen fortsætter under opslaget...


Forsinkede forhandlinger
Fredsforhandlingerne har været længe undervejs og gang på gang forsøgt faciliteret under FN's vinger. Dog uden det store held.

Og sådan så det et kort øjeblik også ud til at ende denne gang, hvor oprørerne var længe om at melde deres ankomst. Faktisk var det indtil kort før mødets start fortsat usikkert, om de overhovedet ville møde op.

Mere end 45 minutter efter mødetidspunktet, kunne TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt, der tweeter live fra begivenhederne, dog melde, at det var lykkedes at samle de to syriske modstandere for første gang, siden konflikterne brød ud i 2011.

- Oprørere er ankommet til det hotel, hvor fredsforhandlingerne holdes, skrev korrespondenten klokken 9:52 mandag.

Artiklen fortsætter under opslaget og billedet...
 


FN's særligt udsendte, Staffan de Mistura, taler til Mohammed Alloush, repræsentant fra de syriske oprørsgrupper. Foto: AP
FN's særligt udsendte, Staffan de Mistura, taler til Mohammed Alloush, repræsentant fra de syriske oprørsgrupper. Foto: AP

Se også: Assad vil forhandle om alt ved fredsforhandlinger

Forskellige krav
Om det denne gang lykkedes de to parter at finde en løsning på de voldsomme kampe er imidlertid uvist. Mens den syriske regering ifølge Reuters kalder de deltagende oprørsgrupper for 'terrorister', der er finansieret fra udlandet, og forlanger, at de overgiver deres våben og indgår i en forsoningsaftale, forlanger Syriens største oprørsgruppe, Den Frie Syriske Hær, at præsident Bashar al Assad fjernes fra magten gennem en politisk overgangsperiode, finansieret af FN.

- Vi vil ikke gå ind i nogen politiske diskussioner, og alt centrerer sig om at efterleve våbenhvilen og det humanitære mål om at lette lidelserne for syrere under angreb, at frigive tilbageholdte og at levere bistand, siger talsmand Yahya al Aridi for oppositionen til Reuters.

- Det syriske regime har en interesse i at aflede opmærksomheden fra disse spørgsmål. Hvis det syriske regime mener, at vores tilstedeværelse i Astana handler om at overgive os, så er det en illusion, tilføjer han.

Begge sider er flere gange blevet anklaget af FN for at have begået krigsforbrydelser under den langvarige borgerkrig.

Se også: Putin: Syrien aftaler våbenhvile

Artiklen fortsætter under billedet...

Bashar Jaafari, syrisk ambassadør for FN, gør klar til fredsforhandlingerne. Foto: AP
Bashar Jaafari, syrisk ambassadør for FN, gør klar til fredsforhandlingerne. Foto: AP

Terrorgrupper udeblevet

Fra oprørenes side sidder lederen af gruppen Jaish al-Islam, Mohammad Alloush, med i forhandlingerne. Han har ifølge Associated Press fået grønt lys fra flere øvrige syriske oprørsgrupper til at finde en løsning på konflikten.

Det inkluderer dog ikke terrorbevægelserne Islamisk Stat og Jabhat Fateh al-Sham, det tidligere Jabhat al-Nusra. Ingen af de to grupper er derfor repræsenteret ved forhandlingsbordet.

Fredsforhandlingerne i Astana er planlagt til at skulle vare i to dage. Viser de sig at være succesfulde, forventes forhandlingerne at tages i en mere politisk retning i februar i Geneve.

Se også: Rusland øjner fremgang i Syrien-proces på USA's skiftedag

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere