Hjulspin og vandpiber afløser udgangsforbud i Bagdad

For første gang i mange år kan indbyggerne i Iraks hovedstad igen bevæge sig ud i gaderne om natten

For første gang i flere år genlød Iraks hovedstad, Bagdad, natten til søndag af jubel og biler med hornet i bund.

Mange mennesker var taget ud i natten for at markere, at landets regering havde ophævet det natlige udgangsforbud i millionbyen, der typisk har været gældende fra midnat til 05.00 lige siden den amerikanske invasion i 2003.

- Længe leve Irak, råbte en ung mand ud af vinduet på sin bil, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Langt de fleste af de tilstedeværende på gaden i Bagdad var unge mænd i biler, som blev nogle millimeter dækmønster fattigere i løbet af natten.

De repræsentanter for sikkerhedsstyrkerne, der de seneste mange år har holdt udgangsforbuddet i hævd, stod i stedet og iagttog optrinnet af de unge mænd, der brændte gummi af. Enkelte fik dog en påtale om at dæmpe motorlyden og dækhvinene en smule.

På Karrada Dakhil, en handelsgade i centrum, benyttede mange mænd muligheden for at nyde en sen vandpibe.

- Før føltes det som fængsel. Vi skulle tage herfra klokken 23.30 for at nå hjem til huset inden midnat, siger Fais Adbulillah Ahmed, der ejer en café i gaden.

Udgangsforbuddet i Bagdad har haft til formål at dæmme op for bombeangreb og sekterisk vold, der i høj grad har præget byen, efter at USA trak sine soldater hjem.

Men forbuddet har ikke levet op til formålet. De dødelige angreb er i stedet blevet udført i dagtimerne med endnu flere dødsofre til følge.

Lørdag var ingen undtagelse. 32 mennesker blev dræbt og 70 såret i hovedstaden bare få timer før, at udgangsforbuddet blev ophævet.

Tiltaget om at sløjfe det natlige udgangsforbud blev offentliggjort torsdag og er ifølge premierminister Haidar al-Abadi et forsøg på at normalisere livet i Bagdad og overbevise indbyggerne om, at Islamisk Stat, der har stået bag flere angreb, ikke længere udgør en trussel mod byen.

2014 blev det blodigste år i Irak siden 2007. Flere end 17.000 blev ifølge hjemmesiden iraqibodycount.org dræbt i løbet af året.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.