Hollandsk pilot forudså flystyrt

Pilot skrev få uger før end det tragiske flystyrt en klumme, der med uhyggelig nøjagtighed forud så Germanwings styrtet

Andreas Lubitz dræbte sig selv og resten af Germanwings flyets passagere tirsdag Foto: AP
Andreas Lubitz dræbte sig selv og resten af Germanwings flyets passagere tirsdag Foto: AP

I en klumme i det hollandske fagblad Piloot en Vleigtuig (Pilot og flyver) advarer en hollandsk pilot om muligheden for, at en kaptajn kan kapre et passagerfly, hvis han vil. 

- Jeg tænker seriøst over, hvem der sidder ved siden af mig, skriver den hollandske pilot ved navn Jan Cocheret blandt andet i klummen, der er trykt kun få uger inden, at en psykisk ustabil andenpilot fløj i døden med sine passagerer.

- Jeg håber aldrig, jeg finder mig selv i en situation, hvor jeg går på toilettet og vender tilbage for at opdage, at døren til cockpittet ikke vil åbne, står der blandt andet i klummen ifølge den engelske avis The Telegraph.

Den hollandske pilot forudså dermed med uhyggelig nøjagtighed det scenarie, der resulterede i, at et fly fra det tyske lavprisselskab Germanwings styrtede ned og dræbte alle 149 passagerer, da andenpiloten Andres Lubitz nægtede at lukke sin første-styrmand ind i cockpittet igen.

Sikkerheden blev misbrugt
Sikkerhedsforanstaltningerne på kommercielle fly blev opgraderet kraftigt efter terrorangrebene den 11. september 2001. 

Siden da har det været muligt at blokere adgang til cockpittet ved hjælp af en såkaldt låseknap, der annullerer adgang selv hvis en bestemt sikkerhedskode bliver trykket ude fra.

Den hollandske pilot forklarer i klummen, hvordan sikkerhedsforanstaltningen kan udnyttes, og advarslen har derfor fået stor opmærksomhed efter Germanwings-styrtet i de franske Alper den 24. marts.

Undersøgelser af flyets sorte boks afslører nemlig, at den 27-årige Andreas Lubitz med fuldt overlæg styrede passagerflyet mod en bjergside, mens førstepiloten var gået på toilettet.

Mobiloptagelser fra styrt
Tidligere i dag kom det frem, at der angiveligt er mobiloptagelser fra sekunderne før styrtet.

Optagelserne gør det klart, at passagererne vidste, hvad der skulle til at ske, da flyveren pludselig begyndte at styre mod bjergene.

- Scenen er så kaotisk, at det er svært at identificere folk på optagelserne, men lyden af skrigende passagerer gør det fuldstændigt klart, at de var klar over, hvad der sker, skriver den franske avis Paris Match, som tilføjer, at den metalliske lyd af slag mod døren ud til cockpittet kan høres "mere end tre gange."

I rekonstruktionen herunder kan du se hvordan de dramatiske og skæbnesvangre minutter forløb:

1 af 2 
2 af 2 Andreas Lubitz dræbte sig selv og resten af Germanwings flyets passagere tirsdag Foto: AP
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere