Houthi-oprørere forlader havneby i Yemen efter fredsaftale

Som led i en aftale, der tidligere i december blev indgået, er houthi-oprørerne så småt på vej ud af Hodeida

Houthi-oprørerne i Yemen er begyndt at forlade havnebyen Hodeida.

Det sker som følge af de FN-ledede fredssnakke, der blev holdt mellem Yemens stridende parter i Sverige tidligere i december.

Her aftalte houthi-oprørerne og den saudiarabisk-støttede regering i Yemen en våbenhvile i Hodeida. De aftalte også at trække deres styrker fra byen.

Den indgåede aftale indebærer blandt andet, at internationale parter skal føre tilsyn med tilstanden i byen. En komité, der står for koordinationen af styrkernes vej ud af byen, begyndte sine møder i denne uge.

En unavngiven kilde fra FN oplyser, at houthierne, der styrer byen og dens vigtige havn, begyndte at flytte sine styrker natten til lørdag.

Det er første skridt mod at få opfyldt aftalen, der blev indgået i Sverige. Den skal ende med, at begge parter trækker deres styrker fra byen og fra den omkringliggende provins.

Det vides ikke, hvor langt væk de har tænkt sig at trække sig. Det vides heller ikke, hvem der efterfølgende vil styre havnene og byerne i området.

Embedsmænd fra Yemens hær siger, at det kommer til at tage tid, før de kan se, om houthierne rent faktisk har trukket sig.

- Det kan være, at de bare erstatter deres mænd med andre fra den såkaldte kystvagt, siger en unavngiven embedsmand fra militæret.

Aftalen fra Sverige er det første store gennembrud i forhold til at skabe fred i Yemen, hvor der har været krig siden 2015.

En våbenhvile trådte i kraft 18. december og har indtil videre formået at give håb om, at landet kan være på vej mod fredeligere tider.

Krigen i Yemen brød ud 26. marts i 2015.

Her gik Saudi-Arabien i krig mod houthi-bevægelsen med det mål at få genindsat præsident Abd Rabbu Mansour Hadi.

Siden da har 10.000 mennesker mistet livet, og tre millioner er fordrevet.

FN kalder krigen den største humanitære krise i verden.