Hun flygtede fra sex-bødlerne i IS: Ramt af landmine

IS-terroristerne annoncerer ligefrem med salg af jomfruer på mobil-telefoner

Foto: AP
Foto: AP

Mens terroristerne i IS fortsat mister større og større terræn, så holder de såkaldte krigere fortsat i tusindvis af kvinder som regulære sex-slaver.

Kvinderne bliver pint, plaget og udsat for daglige ydmygelser.

Ifølge det internationale nyhedsbureau AP holder bødlerne i IS fortsat op mod tre tusinde kvinder fanget under chokerende forhold:

Piger helt ned i 13 års alderen bliver voldtaget.

Andre bliver solgt som slaver eller tvangs-gift. Mange af kvinderne lever i månedsvis spærret inde i huse, som er helt mørkelagte.

Vansiret af minen
18-årige Lamiya Aji Bashar fortæller til AP, at hun fire gange forsøgte at flygte fra de gruopvækkende tilstande, før det endelig lykkedes.

Foto: AP
Foto: AP
 

Med fangevogtere i hælene lykkedes det hende sammen med nogle andre kvinder at flygte fra lejren. Men nogle af de andre kvinder trådte på en landmine, som eksploderede.

Kvinderne blev dræbt på stedet.

Lamiya slap med at blive vansiret i ansigtet og på kroppen af fragmenter fra minen. Hun mistede også synet på det ene øje.

- Tak Gud. Jeg klarede det til sidst. Selv om jeg havde mistet synet på begge øjne under flugten, så havde det været det hele værd, siger den unge kvinde til AP.

Behandles som slaver
Lamiya Aji Bashar kommer fra det religiøse yazidi-samfund i Irak.

Ekstremisterne har altid set ned på samfundet og har om muligt optrådt endnu mere forfærdeligt overfor netop yazidi-kvinderne.

I august 2014 gik IS til angreb på Lamiya Aji Bashars by og flere tusinde kvinder blev taget til fange.

Siden er det lykkes at befri nogle af dem. Men mange holdes stadig som sexslaver, som får sværere og sværere ved at flygte på trods af, at terroristerne er under voldsomt pres fra den USA-ledede koalition, som er gået til angreb på IS.

 

- Ekstremisterne registerer hver enes slave under en ejer. På den måde ved alle kontrolposter, hvem kvinden er og om hun forsøger at flygte, fortæller Mirza Danai fra hjælpeorganisationen Luftbrucke Irak til AP.

Annoncerede med 12-årig jomfru
Andre flygtede kvinder har også berettet om rædslerne i IS.

- Vi blev udsat for seksuelt tortur hele tiden og overalt i lejren. De misbrugte os og de kunne bruge os akkurat som de ville, har 22-årige Nadia tidligere fortalt i år.

AP beretter om, hvordan ekstremisterne ligefrem annoncerer med kvinderne på appen Telegram. En af annoncerne lød angiveligt:

'Ung pige til salg. Jomfru. 12 år. Prisen har nået 12.500 dollar og hun bliver snart solgt.'

Mange familier betaler store summer til folk, som skal befri de unge kvinder fra deres fangenskab.

Kun nogle få bliver reddet ud.

Løber tør for penge
- Men redningsmændene lever livet farligt. De bliver jagtet af IS, hvis terroristerne finder ud af, hvem de er, fortæller Andrew Slater fra organisationen Yazada.

- IS vil beholde kvinderne for enhver pris. Redningsaktionerne bliver også færre, fordi folk løber tør for penge, siger Andres Slater til AP.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere