I chok over nedskydning: Kunne have været mig

27-årige Hanna Tkachenko arbejdede indtil for et år siden som stewardesse på det passagerfly, der onsdag blev skudt ned i Iran

Hanna Tkachenkos tidligere kolleger hos Ukrainian International Airlines mindes sammen med venner og familie i disse dage deres kære i Boryspil-lufthavnen i Kiev, hvor PS752 efter planen skulle være landet onsdag morgen. Det nåede dog ikke længere end 15 kilometer væk fra Therans internationale lufthavn, før det angiveligt blev skudt ned af et iransk missil. Video: AP.

- Jeg kendte jo de her mennesker, vi havde en masse flyvninger sammen. Jeg er så chokeret. Det kunne have været mig.

Sådan fortæller ukrainske Hanna Tkachenko, som Ekstra Bladet har talt med i Ukraines hovedstad, Kiev.

Her skulle stewarden Ihor Matkov og stewardesserne Kateryna Statnik og Valeriia Ovcharuk sammen med seks øvrige besætningsmedlemmer og 167 passagerer efter planen være landet onsdag i Boryspil-lufthavnen små 30 kilometer øst for storbyen. Så langt nåede deres fly dog ikke.

Krig & katastrofer Flyselskab offentliggør navne på flystyrt-ofre

Hannas tidligere kolleger på billederne 1, 2 og 4 fra venstre. Foto: AFP/Sergei Supinsky
Hannas tidligere kolleger på billederne 1, 2 og 4 fra venstre. Foto: AFP/Sergei Supinsky

Fløj sammen
De tre og Hanna Tkachenko var kolleger i flere år, da hun arbejdede for Ukrainian International Airlines i årene 2013-2018. Rejserne gik til destinationer i både USA, Europa og Asien og cirka engang om måneden Teheran med rute 752 - selvsamme flyvning hvorunder en Boeing 737 onsdag styrtede ned i flammer bare få minutter efter takeoff fra den iranske hovedstad.

- De var altid glade og allesammen meget professionelle. Vi besøgte alle mulige forskellige byer sammen (indimellem flyvningerne, red.) og havde det sjovt. Ingen kunne forestille sig noget som dette ske, fortæller Hanna Tkachenko.

Hun kunne ikke tro, hvad hun så og hørte, da den tragiske nyhed kom frem.

- Du tror, du har et mareridt, og vågner op om lidt. Man tror ikke, sådan noget kan ske så 'tæt' på en. Det er svært at begribe, hvordan deres familier må føle, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Hanna Tkachenko
Foto: Hanna Tkachenko
 

Den britiske og den canadiske regering var erklærede i første omgang, at det var en raket fra iransk landjord, som fik flyet til at styrte ned onsdag morgen. Næsten samtidig dukkede en video op, som synes at vise det øjeblik, hvor flyet blev ramt af en raket.

Iran benægtede fredag, at det ukrainske passagerfly skulle var blevet ramt af noget, men har lørdag morgen ændret mening og erkendt ansvaret.

Vragdele fra det nedskudte fly. Foto: Ritzau Scanpix Krimi Iran indrømmer: Har skudt ukrainsk fly ned ved en fejl

Svært at acceptere
Ifølge militæret skete nedskydningen som følge af 'en menneskelig fejl'.

- Det er svært at acceptere som 'en fejl'. De her mennesker gjorde bare deres job, siger Hanna Tkachenko til Ekstra Bladet.

- Jeg vil huske dem (Ihor, Kateryna og Valeriia, red.) som glade mennesker, der altid smilede, var klar til at hjælpe og generelt udførte deres job til perfektion.