Indonesisk passagerfly styrter i havet: 189 meldt savnet

Passagerflyet forsvandt fra radaren kort efter takeoff

Indonesisk passagerfly styrter i havet: 189 meldt savnet

Ifølge nyhedsbureaet AFP mener mynighederne, at flyet er sunket ned på 30-40 meters dybde. Lige nu leder flere efter flyet (Video: Newsflare)

Et fly med 181 passagerer, to piloter og seks kabinepersonale om bord fra det indonesiske lavprisselskab Lion Air er tidligt mandag morgen lokal tid styrtet ned i havet ud for Indonesiens kyst, kort tid efter at det lettede fra Indonesiens hovedstad, Jakarta.

Det oplyser landets eftersøgnings- og redningsmyndighed ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der er tale om 178 voksne passagerer, et barn, to spædbørn, to piloter og seks medlemmer af kabinepersonalet. Ifølge en talsmand fra Lion Air er en italiensk statsborger og en indisk pilot ombord på flyet.

- Vi kan bekræfte, at det er styrtet, oplyser Yusuf Latif, der er talsmand for myndigheden, i en sms ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Til at starte med lød meldingerne fra myndighederne på, at 180 personer var savnet efter styrtet, men det er nu blevet reguleret til 189 i alt.

Flyet forsvandt 13 minutter efter, at det lettede, oplyser talsmanden.

Til Ekstra Bladet fortæller Udenrigsministeriets Borgerservice, at de endnu ikke har fået bekræftet identitet på passagererne ombord på flyet.

'Der er foreløbig ingen meldinger om udenlandske passagerer ombord på det forulykkede fly. Ambassaden i Jakarta er i kontakt med de indonesiske myndigheder vedr. nationalitet på passagererne', lyder det i et skriftligt svar,

Samler fortsat oplysninger
Det forulykkede fly er et passagerfly af typen Boeing 737 MAX 8.

Ifølge lederen af den indonesiske eftersøgnings- og redningsmyndighed, Muhammad Syaugi, er det endnu for tidligt at sige, om der er nogen overlevende efter styrtet.

- Vi ved endnu ikke, om der er nogen overlevende. Vi håber, vi beder, men vi kan ikke bekræfte noget, siger han ved et pressemøde.

Pårørende ankommer til et krisecenter i lufthavnen. Foto: AP
Pårørende ankommer til et krisecenter i lufthavnen. Foto: AP
 

En talsmand fra Indonesiens sikkerheds- og transportkomité fortæller, at det endnu er for tidligt at gisne om, hvad der fik flyet til at styrte.

- Vi vil samle den relevanta data fra kontroltårnet. Flyet er så moderne, at det transmitterer data fra flyet, og det vil vi undersøge også. Men det vigtigste er de sorte bokse, siger Soerjanto Tjahjone ifølge Reuters.

Der er blevet sikret flere genstande fra det forulykkede fly. Foto: AP
Der er blevet sikret flere genstande fra det forulykkede fly. Foto: AP
 

Flyet var på vej fra hovedstaden til byen Pangkal Pinang på Sumatra.

Talsmanden Yusuf Latif oplyser ifølge nyhedsbureauet dpa, at et redningshold er sendt til et område omkring Karawang i provinsen Vestjava. Angiveligt så besætningen på en båd flyet styrte ned i området.

Her søger flere både, helikoptere og 130 redningsarbejdere fra Jakarta, Bandung og Lampung efter det styrtede fly. Ifølge CNN skulle der være fundet redningsveste og en mobiltelefon i nærheden af det sted, hvor myndighederne mener, at flyet er styret ned.

På Twitter har Sutopo Purwo Nugroho , der er chef for Indonesiens katastrofeberedskab, delt billeder af en række genstande, som redningsmandskabet indtil videre har fundet. Heriblandt vragdele, redningsveste, telefoner og tasker.

Der skulle angiveligt også være blevet spottet vragdele i vandet omkring nedstyrtningsstedet.

Ifølge nyhedsbureaet AFP mener mynighederne, at flyet er sunket ned på 30-40 meters dybde.

Flyet lettede fra Jakarta klokken 06.20 mandag morgen lokal tid (00.20 mandag dansk tid). Det skulle være landet i Pangkal Pinang klokken 07.20.

Nyt fly
Ifølge AFP havde flyet med flynummeret JT 610 anmodet om at flyve tilbage til Jakarta Lufthavn, før det forsvandt fra radaren.

- Kontroltårnet gav tilladelse, men mistede kort efter kontakt, siger Yohanes Sirait, som er talsmand fra Indonesiens luftfartsmyndigheder ifølge Reuters.

Nyhedsbureauet beretter ligeledes, at flyet havde haft et teknisk problem i den forrige flyvning, men fejlen var blevet udbedret inden JT 610 lettede igen.

Flyet har været en del af Lion Airs flåde siden august 2018, og det havde ifølge CNN kun fløjet 800 timer. Ifølge nyhedsbureauet Reuters var piloterne på det forulykkede fly ganske erfarne. De har tilsammen over 11.000 flyvetimer bag sig.

Et fly af samme type som det forulykkede indonesiske fly var i 2013 involveret i en hændelse, hvor flyet missede landingsbanen, da det ankom til den indonesiske ø Bali. Flyet styrtede ned i havet, men ingen mistede livet i episoden.

I 2014 styrtede et fly fra flyselskabet AirAsia ned i havet på vej fra Indonesien til Singapore. Alle 162 personer om bord mistede livet.

Ekstra Bladet følger sagen ...