Irak tilbyder at mægle mellem Iran og Saudi-Arabien

Både Irak og Tyrkiet har tilbudt at træde ind i rollen som mægler mellem Teheran og Riyadh

Irak er parat til at træde ind som mægler i den diplomatiske strid mellem Iran og Saudi-Arabien, siger landets udenrigsminister, Ibrahim al-Jaafari, ifølge Reuters.

Udtalelsen fra den irakiske minister blev fremsat onsdag på et fælles tv-transmitteret pressemøde med hans iranske modpart, Mohammad Javad Zarif.

Zarif siger, at Saudi-Arabien forværrer spændingerne i regionen, mens Teheran mindsker dem.

- At skabe spændinger er ikke et tegn på magt, men på svaghed, siger han.

- I det seneste to og et halvt år har Saudi-Arabien været imod Irans diplomati, og det har været imod atomaftalen lige som det zionistiske regime, siger han videre med henvisning til Israel og Irans aftale sidste år med verdens stormagter om landets omstridte atomprogram.

- Hele denne trend med at skabe spændinger må stoppe, siger Zarif om Saudi-Arabien, der søndag afbrød de diplomatiske relationer med Iran efter et brandangreb på kongerigets ambassade i Teheran dagen før.

Angrebet på ambassaden skete efter Saudi-Arabiens henrettelse af den prominente shiamuslimske præst Nimr al-Nimr.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, opfordrede tirsdag Saudi-Arabien og Iran til at bruge diplomatiske kanaler til at dæmpe spændingerne mellem de to lande efter saudiarabernes henrettelse af den prominent shiamuslimske præst.

- Tyrkiet er parat til at mægle i striden, sagde den tyrkiske regeringsleder.

Konflikten mellem de to lande, som anses for at være regionens mest magtfulde stater, kan for alvor forværre udviklingen i Mellemøsten.

Bahrain og Sudan besluttede mandag også at skære de diplomatiske bånd til Iran over.

Kuwait har også kaldt landets ambassadør hjem fra Teheran for at protestere mod Irans linje og udtrykke solidaritet med Saudi-Arabien.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere