Iraks leder erklærer enden på Islamisk Stat

Iraks premierminister erklærer "enden på Islamisk Stat", efter at moské i Mosul er blevet erobret af koalitionsstyrker, rapporterer nyhedsbureauet Reuters

Kampen om Mosul er nu så godt som vundet, men omkostningerne har været enorme. I disse droneoptagelser kan du se hvor ødelagt byen er. Video: AP

Iraks premiereminister erklærer, at Islamisk Stats selvbestaltede kalifat ikke er mere, efter at irakiske hærstyrker torsdag erobrede den ødelagte moske i Mosul, hvor Islamisk Stat i sin tid udråbte kalifatet.

Det oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Irakiske myndigehder forventer, at den lange strid om Mosul slutter i løbet af de kommende dage, fordi de tilbageværende soldater fra Islamisk Stat nu opholder sig på blot en håndfuld steder i områder i Mosuls gamle bydel.

Erobringen af den 850 år gamle Grand a-Nuri Moske er af enorm symbolsk betydning for de irakiske styrker, som forsøger at tilbagetage Mosul, som har været Islamisk Stats de facto-hovedstad i Irak.

- Deres opdigtede stat er faldet, siger talsperson for det irakiske militær, general Yahya Rasool, til irakisk stats-tv.

Islamisk Stat sprængte moskéen og den berømte minaret i luften for en uge siden, da de irakiske styrker med støtte fra den USA-ledede koalition begav sig mod moskéen. Det karakteristiske sorte flag har vajet fra al-hadba-minareten siden juni 2014.

Premiereminister Haider al-Abadi har iværksat instruktioner, som skal få krigen med Islamisk Stat bragt til ophør, lyder det i en pressemelding fra premierministeren.

Mosuls fald markerer afslutningen på Islamisk Stats kalifat i Irak, selv om den islamistiske bevægelse stadig kontrollerer områder mod vest og syd i byen. IS-hovedstaden er i Syrien, Raqqa, og den er også belejret af den USA-støttede, kurdisk-ledede koalition.

Omkostningerne til krigen har imidlertid været enorme. Ud over militære tab, vurderes tusindvis af civile at have mistet livet.

Omkring 900.000 mennesker, næsten halvdelen af indbyggertallet i den nordlige del af byen, er flygtet fra krigen. De fleste opholder sig nu i flygtningelejre eller hos familie eller bekendte, lyder det fra nødhjælpsorganisationer.

De, der blev tilbage i Mosul, har lidt af sult og armod, hvis de da ikke er kommet til skade eller er døde. Mange bygninger i byen ligger i ruiner.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time

SCORER

JACKPOT