Irans øverste leder hylder henrettet saudiarabisk præst

Ayatollah Ali Khamenei hylder shiamuslimsk leder, som sammen med 46 andre er halshugget i Saudi-Arabien.

Fordømmelserne af Saudi-Arabiens halshugning lørdag af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr og 46 andre dødsdømte fortsætter i en lind strøm. Danmark, Iran og Tyskland melder sig på de sociale medier.

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), skriver på engelsk på Twitter:

- Bekymret over rapporter om de seneste henrettelser i Saudi-Arabien. Vi er modstandere af enhver brug af dødsstraf og fysisk afstraffelse globalt.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, har på Twitter skrevet en hyldest til Nimr. Khamenei er blot endnu en stemme i koret af fordømmelser i Iran og andre steder.

- Vækkelse kan ikke undertrykkes, hedder det i tweetet fra Khameneis engelsksprogede twitterkonto ved siden af et fotografi af Nimr.

Khameneis hjemmeside har også et billede, der sammenligner Saudi-Arabien med ekstremistgruppen Islamisk Stat, som hævdes begge at henrette deres modstandere.

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, siger lørdag på sin officielle Facebook-profil, at henrettelsen af Nimr vil have følgevirkninger for hele regionen.

- Det voldsomme chok over nyheden om henrettelsen vil ikke føre til andet end mere ødelæggelse.

- Overtrædelse af menneskerettigheder vil få konsekvenser for sikkerheden, stabiliteten og samfundsstrukturen i regionen, skriver han.

De fleste af de 47 halshuggede i det, der betegnes som Saudi-Arabiens største massehenrettelse i årtier, var sunnimuslimer, der er dømt for al-Qaeda-angreb i Saudi-Arabien for mere end ti år siden. Fire af dem, heriblandt Nimr, var shiamuslimer.

En embedsmand fra det tyske udenrigsministerium er stærkt kritisk over for halshugningen af Nimr.

- Henrettelsen af Nimr al-Nimr styrker vores eksisterende bekymring over stigende spændinger og stadig dybere kløfter i regionen, siger embedsmanden, der ønsker at være anonym.

Tyskland betragter verdens største olieeksportør som en vigtig handelspartner og allieret, men finder også forholdet stadig mere vanskeligt.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere