IS angriber base med danske soldater: - Der ryger jævnligt raketter indover

Islamisk Stat har indledt et angreb mod en irakisk base, hvor over hundrede danske soldater er udsendt. Ingen danskere har været direkte berørte

Den islamistiske gruppe har angrebet byen fra to fronter, og de militante har erobret terræn i retning af byens centrum. (Foto: AP)
Den islamistiske gruppe har angrebet byen fra to fronter, og de militante har erobret terræn i retning af byens centrum. (Foto: AP)

Torsdag morgen har Islamist Stat indledt en angreb mod dele af den militærbase, hvor 120 danske soldater siden sidste uge har været udsendt.

Det bekræfter major og presseofficer i forsvaret Erik Bøttker over for Ekstra Bladet.

- Det er korrekt, at der har været et angreb på dele af Al Asad Air Base godt 200 km udenfor Iraks hovedstad Bagdad. De har ikke selv været direkte involveret i kampene, men der ryger jævnligt raketter indover, siger Erik Bøttker til Ekstra Bladet

Ifølge majoren og presseofficeren er Danmark og USA fælles om at sørge for sikkerheden på Camp Havoc, hvor de udenlandske sikkerhedsstyrker opholder sig.

- Alle vores soldater er i sikkerhed og har det godt, og det er en politisk beslutning, om vi skal kalde dem hjem. Det er der dog intet operativt, der taler for, siger siger Erik Bøttker til Ekstra Bladet

Islamisk Stat vinder terræn: Nærmer sig USA-base

Erobrer byer omkring baser
En talsmand fra Pentagon fortæller, at der ikke har været et angreb på den store del af basen, hvor amerikanerne og danskerne opholder sig. Men det amerikanske forsvarsministerium bekræfter over for NBC News, at Islamisk Stat havde angrebet området.

Klokken halv fem fredag eftermiddag melder Pentagon, at samtlige otte IS-krigere, der angreb basen er blevet drabt. Det var irakiske sikkerhedsstyrker, der fik afværget angrebet og uskadeliggjort de otte IS-krigere.

Oberst i Pentagon meddeler, at der ikke var nogle amerikanske styrker, der deltog i ildkampen, da de var cirka tre kilometer fra skyderierne.     

Ifølge Forsvarets hjemmeside er de danske soldaters opgave i fælleskab med de amerikanske at håndtere sikkerheden på basen.

- Sikringsfolkene agerer både sikkerhed, når irakerne trænes, samt bemander overvågningsposter inde på basen, skriver Forsvaret på deres hjemmeside. 

Ifølge Forsvarets hjemmeside er det planen, at det første hold skal træne irakiske soldater indtil sommer. Holdet afløses herefter af en ny styrke, men opgaver forbliver de samme.

Ifølge al-Jazeeras korrespondent i Irak er strategien velkendt.

- Hver gang de forsøger at angribe en irakisk militærbase, og i dette tilfælde vil det være den første i koalitionen, så erobrer de først byerne omkring den, siger Imran Khan fra det Qatar-baserede medie.

Onsdag bad den amerikanske præsident, Barack Obama, kongressen om at autorisere et militært angreb mod IS. (Video: AP)

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.