IS fordrevet fra den gamle by i Raqqa

Kurdiske styrker bakket op af den internationale koalition har vundet en stor symbolsk sejr over IS

Billede fra maj 2017 taget i Raqqa af islamisk stat efter amerikanske fly har bombet i byen.

(Aamaq News Agency via AP, File)
Billede fra maj 2017 taget i Raqqa af islamisk stat efter amerikanske fly har bombet i byen. (Aamaq News Agency via AP, File)

Krigere fra den amerikansk-støttede koalition pressede fredag jihadisterne fra islamisk stat ud af den gamle bydel i Raqqa i Syrien. Sejren har symbolsk betydning, men IS har stadig deres bedst befæstede stillinger i centrum af byen. De kurdiske SDF(Syrian Democratic Forces) styrker har erobret op mod 60 procent af islamisk stats selv-erklærede hovedstad og meget af den omkringliggende nordlige provins.

- Vores styrker erobrede i dag fuld kontrol over den gamle by i Raqqa efter sammenstød med islamisk stat. Vi er tæt på islamisk stats bedst befæstede stillinger i centrum af byen, hvor de fleste af deres baser er, fortæller SDF talsmand Talal Sello til flere udenlandske medier.

IS har stadig mange krigere i Raqqa, og her har de befæstet sig tæt på omkring 25.000 civile. Der har tidligere været forlydender om, at islamisk stat nægter de civile at flygte, fordi de skal agere menneskelige skjolde for jihadisterne.

Billedet viser SDF-soldater åbne ild mod IS-stillinger i landområderne øst for Raqqa. (SDF/AP)
Billedet viser SDF-soldater åbne ild mod IS-stillinger i landområderne øst for Raqqa. (SDF/AP)
 

Talsmanden har i følge britiske medier ikke udtalt sig om en tidsramme for den endelige sejr i Raqqa, men han sagde, at militæroperationerne forløber efter planen.

- Kontrollen over den 'den gamle by' er en moralsk sejr i forhold til islamisk stat. Islamisk stats er ved at kollapse, og deres nederlag er uundgåeligt, siger han.

Kurdiske og arabiske styrker har kæmpet sig ind i den gamle by gennem to huller i den 2,5 kilometer lange Rafiqah-bymur, der omgiver den gamle by, og som amerikanske fly sprængte den 4. juli 2017.

IS indtog Raqqa i 2014, og de har brugt byen som hovedstad i mere end tre år. Raqqa lagt gader og pladser til nogle af de værste uhyrligheder og offentlige henrettelser, som bevægelsen har gennemført.

Offensiven mod byen begyndte 6. juni 2017, og den øverstbefalende amerikanske general i den internationale koalition forudså i den forbindelse i CNN, at byens fald vil få terror-bevægelsens tiltrækningskraft til at falme.

- Det er svært at overbevise nye rekrutter om, at IS er ved at vinde, når de lige har tabt deres 'hovedstæder' i både Syrien(Raqqa Red) og Irak(Mosul red), sagde general Stephen Townsend.

 

Selv om Rusland tidligere har hævdet, at islamisk stats selvudnævnte kalif og leder Abu Bakr al-Baghdadi var dræbt i et af deres bombeangreb, så fortalte koalitionens øverstkommanderende Stephen Townsend ifølge Daily Mail, at han havde set efterretningsmæssige tegn på, at al-Baghdadi stadig  var i live. Fra sit hovedkvarter i Bagdad fortalte han forleden til et forsamlet pressekorps i Pentagon i USA, at amerikanske soldater aktivt leder efter al-Baghdadi, og de formentlig ikke vil tage ham til fange, hvis de finder ham, men sandsynligvis bare slå ham ihjel.