IS-hacker dræbt i droneangreb

Ifølge en amerikansk kilde er lederen af Islamisk Stats internetenhed blevet dræbt i Syrien.

En britisk hacker, som amerikanske og europæiske efterretningstjenester har betegnet som Islamisk Stats cyberekspert, er angiveligt blevet dræbt i et amerikansk droneangreb.

Det oplyser en amerikansk kilde med kendskab til sagen til nyhedsbureauet Reuters.

Det er anden gang inden for kort tid, at en højtstående person i den militante gruppe meldes dræbt. Tidligere på måneden kom det frem, at Islamisk Stats næstkommanderende var blevet dræbt i et amerikansk luftangreb i den irakiske storby Mosul.

Ifølge hjemmesiden CSO Online, der blandt andet skriver om internetsikkerhed, blev den britiskfødte hacker Junaid Hussain dræbt i et droneangreb tirsdag tæt på den syriske by Raqqa, der er kendt som Islamisk Stats højborg i Syrien.

Junaid Hussain boede i Birmingham i England, inden han drog i krig for den ekstremistiske gruppe på et tidspunkt inden for de seneste to år. Han døde 21 år gammel ifølge avisen Birmingham Mail.

Hussain stod ifølge amerikanske og europæiske efterretninger i spidsen for Islamisk Stats internetgruppe CyberCaliphate. I januar iværksatte gruppen et hackerangreb på Pentagons Twitter-konto.

Junaid Hussain blev i 2012 idømt seks måneders fængsel for at opsnappe den tidligere britiske premierminister Tony Blairs adressebog og offentliggøre dele af den på internettet.

Eksperter i sikkerhed på nettet mener dog ikke, at Hussain og andre Islamisk Stat-hackere har haft de fornødne evner til at lancere store angreb.

- Han var ingen alvorlig trussel. Han var højst sandsynligt et irritationsmoment. Det var hans rolle i rekruttering, kommunikation og anden støtte, der har gjort ham til et mål, siger Adam Meyers, efterretningsdirektør hos internetsikkerhedsfirmaet Crowdstrike.