IS hævder at have nedskudt russisk fly i Egypten

Det russiske fly er blevet skudt ned, hævder en gruppe tilknyttet den militante bevægelse Islamisk Stat

Pårørende i Pulkovo Lufthavn i Sankt Petersborg lørdag. (Video: AP)

En gruppe tilknyttet Islamisk Stat i Egypten hævder at have nedskudt det russiske fly, som faldt til jorden over Sinai-halvøen fra omkring 9,5 kilometers højde.

Det skriver AFP.

Ifølge nyhedsbureauet skriver Islamisk Stat i et statement, der nu cirkulerer på de sociale medier, at kalifatet er skyldig i de uskyldige menneskers død:

- Kalifatets soldater er lykkedes med at få et russisk fly til at styrte på Sinai halvøen, der havde mere end 220 russiske korsfarer ombord. De blev alle dræbt, takket være gud, står angiveligt der i meddelelsen.

Se også: FAKTA: Det ved vi om flystyrtet i Egypten

Ifølge de egyptiske myndigheder er vragdele fra flyet spredt over et område på omkring fem kilometer. Herfra lyder forklaringen, at flystyrtet skyldes en teknisk fejl.

Islamisk Stat 'viser' video af nedskydning
Samtidig har Islamisk Stat offentliggjort en video, som man påstår viser nedskydningen af det russiske passagerfly. Videoen der er af ekstrem dårlig kvalitet, viser i et grynet og uskarpt billede, at et uidentificerbart fly rammes af en eksplosion.

Videoens rigtighed betvivles dog kraftigt, og ifølge det tyske medie Bild, har de lokale myndigheder i Sinai allerede været ude og kalde videoen falsk.

Egypten har mistet kontakten med passagerfly (Foto: Google Maps)
Egypten har mistet kontakten med passagerfly (Foto: Google Maps)

Se flyet her. Billederne er taget i Moskva den 20. oktober i år. (AP)

224 dræbt
Der var 224 mennesker om bord på flyet, som af endnu uvisse årsager faldt til jorden tidligt lørdag morgen, kort efter at det lettede fra Sharm el-Sheikh på vej mod Sankt Petersborg.

Tidligere på dagen rapporterede det svenske medie Expressen, at den militante bevægelse Islamisk Stat havde taget skylden på sig og publiceret en video, der angiveligt skulle vise et fly, som i stor højde eksploderer og styrter mod jorden.

Et russisk passagerfly er styrtet ned på vej fra Sharm el-Sheikh til Sankt Petersborg. Billedet her er fra den russiske lufthavn. (Foto: Alexander Demyanchuk/TASS)
Et russisk passagerfly er styrtet ned på vej fra Sharm el-Sheikh til Sankt Petersborg. Billedet her er fra den russiske lufthavn. (Foto: Alexander Demyanchuk/TASS)
 

Den nordlige del af Sinai har været præget af et voldeligt oprør de seneste to år, som militante med tilknytning til Islamisk Stat, står bag.

Ifølge nyhedsbureauet AP har sikkerhedsstyrker fra den egyptiske regering kæmpet mod islamister i området, der den seneste tid har været ledet af Islamisk Stat.

1391 missioner mod IS
Rusland begyndte for en måneds tid siden at bombe Islamisk Stat samt andre oprørsgrupper i Syrien.

Den seneste måned har russerne ifølge det russiske forsvarsministeriums seneste opgørelse har russiske fly og droner den seneste måned udførte 1391 angreb mod mere end 1600 mål i landet.

Angreb, der ifølge russernes egen opfattelse, har forårsaget markant skade på fjenden i landet.

Et russisk passagerfly er styrtet ned på vej fra Sharm el-Sheikh til Sankt Petersborg. Billedet her er fra den russiske lufthavn. (Foto: Alexander Demyanchuk/TASS) Krig & katastrofer - 31. okt. 2015 - kl. 13:28 Alle dræbt i flystyrt

Islamisk Stat kontrollerer store dele af Syrien og russerne har ifølge egne udsagn, angrebet terrororganisationen, skønt amerikanerne har kritiseret dem for det modsatte.

Sikkerhedskilder: Islamisk Stat lyver
Sikkerhedskilder oplyser dog til nyhedsbureauet Reuters, at de foreløbige undersøgelser peger på, at flystyrtet skyldes en teknisk fejl.

Ifølge sikkerhedskilderne faldt flyet lodret til jorden, hvilket medførte, at store dele af flyet brød i brand.

Dermed taler sikkerhedskilderne stik imod Islamisk Stats senest udmelding om, at de er skyld i de mange passagerers død.

Det er endnu sparsomt med oplysninger i sagen, men det står klart, at samtlige 224 passagerer og personale om bord på flyet mistede livet.

Ifølge en erklæring fra et hasteindkaldt kabinetmøde i Egypten var der 214 russiske passagerer og tre ukrainere om bord på flyet, som styrtede ned lørdag morgen over Sinai-halvøen.

Flyet lettede klokken 4.51 dansk tid fra feriestedet Sharm el-Sheikh og forsvandt fra radarskærmen 23 minutter senere på vej mod Rusland.

Ifølge luftfartsselskabet Kogalymavia er der ingen grund til at antage, at ulykken skulle skyldes menneskelige fejl.

Det forulykkede fly er af typen Airbus A-321 og er over 18 år gammelt.

Sort boks kan måske forklare flystyrt i Egypten

Oprydningshold har fundet en af de to sorte bokse fra passagerflyet, der lørdag morgen styrtede ned på Sinai-halvøen. Flyet forulykkede på rejsen fra Sharm el-Sheik i Egypten til Sankt Petersborg i Rusland.

Det er afgørende for den fremtidige efterforskning, at man finder begge sorte bokse, da de samler informationer, der kan give et svar på, hvorfor ulykken skete.

Læs her om de sorte bokse:

- Der er to sorte bokse i alle fly. Oftest er de placeret i halesektionen, og de er i virkeligheden orange, for at gøre dem lettere at finde, hvis flyet er styrtet.

- Den ene sorte boks er en såkaldt Flight Data Recorder (FDR). Den registrerer hastighed, højde, kurs, flyets hældning og andre faktuelle oplysninger om rejsen i længere tid op til styrtet.

- Den anden sorte boks er en Cockpit Voice Recorder (CVR). Her optages al kommunikation mellem personalet i cockpittet og mellem piloterne og flyvekontroltjenesten på landjorden.

(Kilder: Popular Mechanics)