Iscenesat journalistmord: Godt når konen kan holde kæft

Det er godt, at journalistens kone ikke kendte til planen om det iscenesatte drab, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET

Se øjeblikket, hvor den "døde" russer pludselig dukker op. (Video: Twitter)

- Jeg vil gerne sige undskyld til min kone for det helvede, hun har været igennem, lød det fra Babchenko, som også på pressemødet takkede de ukrainske sikkerhedsstyrker for at have reddet hans liv.

Den russiske krigsreporter Arkadiy Babchenko kunne ikke holde tårerne tilbage, da han pludselig trådte frem på et pressemøde i Kiev, få timer efter at offentligheden havde fået at vide, at han var blevet likvideret.

Særligt hans kone, som ifølge medier angiveligt ikke har kendt til planen for det fingerede drab på hendes 41-årige ægtemand, skulle have en undskyldning.

Hvilken rolle Olechka Babchenko har spillet forbliver noget af et mysterium, for da nyheden om en brutal likvidering af den ruslandskritiske journalist bragede ud i verdens medier, forlød det, at konen havde fundet ham i en blodpøl - dræbt af skud i ryggen i parrets hjem.

Ukrainsk politi offentliggjorde endda et billede af den tilsyneladende nedslagtede mand.

Ifølge tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen er det afgørende, at en efterretningsoperation som den ukrainske kan udføres uden, at særligt mange kender til den.

- Det er fantastisk, når man laver den slags operationer,at man ikke absolut indvier sin ægtefælle, så hun kan blive bragt i nogle situationer, som kunne være kompromitterende i forhold til hele situationen. Hun kan af vanvare komme til at udtale sig, så det ødelægger hele operationen. Det er et så internt opgør, man må tage indbyrdes ægtefællerne imellem. Men jeg er da sikker på, at det har været gode intentioner og hensigter bagved den beslutning.

- Så det er godt, når konen kan holde kæft?

- Ja, det er det faktisk. Du kan ikke sige det mere præcist. Jeg synes, det er en fantastisk måde at udtrykke det på, siger Bonnichsen, som dog har svært ved at tro på, at konen, som nogle meldinger lyder på, med egne øjne har fundet ham dræbt.

- Hvis hun har set ham ligge død... altså man kan jo godt simulere død, men alligevel ikke. Du skal ikke tro ikke på alt, før du har undersøgt det til bunds, siger Bonnichsen, som anser det for mere realistisk, at konen har fået besked fra højere sted om, hvordan han er fundet død.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Den Ruslands-kritiske journalist Arkadiy Babchenko kunne ikke holde tårerne tilbage, da han stod frem og fortalte, at han ikke var blevet dræbt. Han undskyldte blandt andet overfor sin kone. Foto: Ritzau Scanpix
Den Ruslands-kritiske journalist Arkadiy Babchenko kunne ikke holde tårerne tilbage, da han stod frem og fortalte, at han ikke var blevet dræbt. Han undskyldte blandt andet overfor sin kone. Foto: Ritzau Scanpix

'Godt arbejde'
Uanset detaljen om Babchenkos bedre halvdels indblanding i det fingerede mord vurderer Bonnichsen, at Ukraine har gennemført 'et godt stykke efterretningsarbejde'.

- Vi har nu en lyslevende person, som utvivlsomt - efter alt foreliggende - har været gjort til genstand for et forsøg på likvidering. Man har en gerningsmand, som er anholdt og mistænkt for at være den, der skulle være drabsmanden. Det er bundlinjen, og det synes jeg er vigtigt at være opmærksom på, siger Bonnichsen, som udelukkende mener, at det ukrainske nummer kan give bagslag, hvis der er tale om propaganda frem for en reel redningsaktion.

- Men hvis man ligefrem har en mand, som tilstår, at han er hyret af den russiske efterretningstjeneste eller nogen, som er i nærheden af den slags ting, så ved jeg ikke, om det kan give bagslag. Vi ved fra andre sager på det seneste eller i hvert fald mistanker, der er lagt for dagen, at det ikke er ukendt, at russerne bruger den slags metoder til at eliminere modstandskraft med.

Flere journalister har kritiseret det iscenesatte drab, som de frygter kan undergrave mediernes troværdighed og give grobund for såkaldte 'fake news'.

Men taler vi efterretningsarbejde, mener Bonnichsen, at omverdenen skal droppe 'de moralske kvababbelser over, at den slags ting foregår'.

I spionageverdenen, som det er få forundt at få indsigt i, er disinformation ifølge Bonnichsen en ofte og almindeligt benyttet metode til at 'forvirre sine fjender'.

Og historisk set har brugen af disinformation ifølge den tidligere PET-chef blandt andet været med til at forhindre, at Den Kolde Krig blev varm.

- Hvis man sætter operationen i Ukraine ind i en historisk kontekst, er det payback time, for russerne var om nogen - i hvert fald under Den Kolde Krig og stadigvæk - eksperter i det, der hedder disinformation. De havde en kæmpe afdeling, der ikke beskæftigede sig med andet og havde kæmpe succes med det.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Francis Gary Powers for retten i Moskva. Han blev efter et par år i sovjetisk fængsel udvekslet med en topspion. Foto: AP
Francis Gary Powers for retten i Moskva. Han blev efter et par år i sovjetisk fængsel udvekslet med en topspion. Foto: AP
 

Bonnichsen tænker blandt andet på CIA's spionageaktioner i Rusland:

- I 1960 havde CIA et spionfly, som blev skudt ned over Rusland. Russerne gik ud og fortalte, at de havde skudt et spionfly ned og sagde ikke andet. Amerikanerne reagerede øjeblikkeligt på det, da præsident Eisenhower afviste russernes påstand.

Derimod havde flyet ifølge amerikanerne blot været et meteorologisk fly, der var kommet på afveje. Hvad amerikanerne ikke vidste var, at piloten Francis Gary Powers mod forventning havde overlevet styrtet, ikke destrueret U-2-flyet eller benyttet den selvmordsampul, han havde på sig, men var blevet taget til fange af russerne.

- Det var lige nøjagtig det, som Khrusjtjov (tidligere generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti, red.) ønskede, der skulle ske: Disinformation. For to timer efter kunne han fremstille Gary Powers, som piloten hed, lyslevende - altså fuldstændig som situationen i Ukraine. Og dermed kunne han udstille amerikanernes løgn og destabiliserede altså via disinformation det amerikanske system og deres troværdighed. Det er bare et eksempel fra efterretningshistorien på, hvordan man bruger disinformation - og med meget stor succes.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Den amerikanske pilot Francis Gary Powers blev fanget af russerne. Foto: AP
Den amerikanske pilot Francis Gary Powers blev fanget af russerne. Foto: AP

Dansk efterretningstjeneste bruger samme trick
Ifølge Bonnichsen bruger man også redskaber som disinformation i den danske efterretningsverden:

- Det gør man i alt efterretningsarbejde. Man bruger dækhistorier for at skjule de reelle interesser i forhold til en agent. Laver dækfirmaer, al den slags ting, som kan medvirke til, at tingene fremstår på en sådan måde, at fjenden tror, at det er realitet, men bagved kan der så skjule sig nogle efterretningsmæssige interesser, siger Bonnichsen, som ikke vil give detaljer fra dansk efterretningsarbejde.

- Det kan jeg ikke give, for så ville jeg komme i den situation, som Scharf (Jakob Scharf, tidligere chef for PET, red.) er i, og øjeblikkeligt blive sigtet for brud på min tavshedspligt, og det ønsker jeg ikke

- Er Arkadiy Babchenko uden for livsfare?

- Jeg er da 100 procent sikker på, at det er han ikke, men nu, når sagen har været så konkret og reel, at man er i stand til at iværksætte de sikkerhedsforanstaltninger, det kunne i den ultimative situation være livvagter, som kunne værne omkring hans fortsatte eksistens og frie bevægelighed.

1 af 12 Vasily Gritsak, leder af Den Ukrainske Sikkerhedstjenestem viser på videoskærmen anholdelsen af en mand, som angiveligt havde beordret drabet på Arkadiy Babchenko. Journalisten var dog ikke blevet dræbt. Foto: Efrem Lukatsky/AP
2 af 12 Francis Gary Powers for retten i Moskva. Han blev efter et par år i sovjetisk fængsel udvekslet med en topspion. Foto: AP
3 af 12 Den ukrainske præsident Petro Poroshenko (tv.) i samtale med Arkadiy Babchenko. Foto: Presidential Press Service Pool Photo via AP
4 af 12 Den Ruslands-kritiske journalist Arkadiy Babchenko kunne ikke holde tårerne tilbage, da han stod frem og fortalte, at han ikke var blevet dræbt. Han undskyldte blandt andet overfor sin kone. Foto: Ritzau Scanpix
5 af 12 Her uddyber Den Ukrainske Ambassade den hemmelige operation, som i offentligheden kostede journalisten Arkadiy Babchenko livet, indtil han pludselig genopstod.
6 af 12 Politi bevogter hoveddøren til bygningen, hvor Babchenko alligevel ikke var blevet likvideret. Foto: Sergiy Nuzhnenko/AP
7 af 12 Den ukrainske præsident Petro Porosjenko (tv.) Arkadiy Babchenko og Vasyl Hrytsak, leder af de ukrainske sikkerhedsstyrker. Foto: Mykola Lazarenko/Presidential Press Service Pool Photo via AP
8 af 12 Den amerikanske pilot Francis Gary Powers blev fanget af russerne. Foto: AP
9 af 12 Politibiler foran Babchenkos hjem efter drabet, som viste sig ikke at være sket: Foto: Ritzau Scanpix
10 af 12 Arkadiy Babchenko var berørt af situationen, da han overraskede alle og trods nyheden om hans voldsomme død stod lyslevende foran pressen. Foto: Efrem Lukatsky
11 af 12 Den russiske journalist Arkadiy Babtjenko i 2013. Foto: AP
12 af 12 Babchenko dagen efter, at han var blevet meldt likvideret. Foto: Efrem Lukatsky/AP