Annonce:
Annonce:

Iskold luft: USA's snedige træk presser kyniske Putin

USA har onsdag aften truet russerne med at bryde al kontakt. Et klogt træk, men det er langt fra sikkert, at Putin vil ryste på hånden, mener ekspert

Blinkekonkurrence mellem Kerry og Putin er i gang. Foto: AP
Blinkekonkurrence mellem Kerry og Putin er i gang. Foto: AP
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Onsdag meldte den amerikanske udenrigsminister John Kerry ud, at hvis Rusland ikke stopper deres bombardementer i Aleppo, så vil USA afbryde samarbejdet om Syrien med russerne.

- Han har informeret udenrigsministeren (Sergej Lavrov, red.) om, at USA gør tilløb til at suspendere det bilaterale samarbejde mellem USA og Rusland i Syrien, medmindre Rusland tager øjeblikkeligt skridt til at afslutte angrebet på Aleppo og genoprette våbenhvilen, lyder det i en erklæring fra det amerikanske udenrigsministerium.

Et snedigt træk fra amerikansk side, der lægger pres på Putin, vurderer lektor på Aarhus Universitet og ekspert i russisk udenrigspolitik.

Annonce:

- Det er meget vigtigt for Rusland at blive anerkendt som stormagt især af USA, og det har blandet motiveret russerne til at gå ind i Syrien. Fra amerikansk side forsøger man at lægge pres på Rusland ved at lægge op til at trække stikket, hvis russerne ikke begynder at høre efter, hvad USA mener om bomberne i Aleppo og Assads meget grusomme fremfærd.

USA truer med at afbryde al kontakt til Rusland

- Jeg tror, at amerikanerne spiller på, at russerne har sat deres prestige som stormagt på spil. Derfor tror jeg, at amerikanerne trykker dem lidt på maven. Jeg vil sige, at det er et af de klogere tiltag, som vi har set fra amerikanerne i et stykke tid, og rent taktisk er det godt tænkt, siger Mette Skak til Ekstra Bladet.

Kyniske Putin
Men hvis amerikanerne tror, at Vladimir Putin nu bare siger 'yes sir', så kan de godt tro om igen, vurderer Mette Skak.

- Jeg vil ikke sige, at banen er klar, og at russerne nu kommet til fornuft. Så enkelt er det nok ikke, da der også er mange andre ting, der har fået russerne til at gå ind i Syrien, siger Mette Skak til Ekstra Bladet.

Ifølge eksperten er konflikten og forholdet mellem de to lande langt mere kompliceret end som så.

Efter Putins sikre valgsejr: Bliver der fusket med stemmesedler her?

Annonce:

- Russerne spiller med musklerne i Syrien, og nu vil USA udnytte, at det er Ruslands ry som stormagt, der er på spil. Derfor truer amerikanerne med at trække gulvtæppet væk under Rusland. Russerne har fra start været den mest kyniske part i Syrien, men russerne er efterhånden en lille smule pressede af sanktionerne fra vesten.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

- Derfor har de også behov for at få dialogen med USA og EU tilbage på sporet. De kan ikke blive ved med at holde til, at alting er lagt på is. Men russerne er meget svære at have med at gøre, og Putin profilerer sig over for befolkningen ved at spille hård hund. Hvis russerne nu skal være mere imødekommende, så skal Putin finde en måde at skjule det på over for den russiske befolkning, siger Mette Skak til Ekstra Bladet.

- Tror du, at russerne bukker under for presset?

Annonce:

- Det er svært at vurdere, da det også kan være, at russerne opfatter det som et bluff. Der er noget, der tyder på, at russerne opfattede det som et bluff, da USA påstod, at de kom til at ramme de syriske regeringsstyrker ved en fejl. Begge parter stoler ikke på hinanden, og det er et reelt problem. På en måde kan du sige, at det er en blinkekonkurrence i gang, siger Mette Skak til Ekstra Bladet.

Et slagtehus
Kort forinden John Kerry fremlagde sine 'trussel', sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon,, at der bliver begået krigsforbrydelser i Aleppo, og han omtalte byen som "et slagtehus", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere på dagen blev to af Aleppos  hospitaler bombet fra luften, og der er blot 35 læger tilbage i Aleppo, anslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

En våbenhvile i Syrien, som for to uger siden blev aftalt mellem USA og Rusland, brød i sidste uge sammen. Det skete, fordi amerikanerne påstod, at russiske fly bombede en nødhjælpskonvoj, der skulle have været inde i det østlige Aleppo med mad og medicin.

Inden borgerkrigen talte Aleppo over to millioner mennesker og var Syriens største by.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: