Islamisk koalition skal bekæmpe terror

Med Saudi-Arabien i spidsen går en lang række islamiske lande sammen om at bekæmpe grupper som Islamisk Stat

Saudi-Arabien og 33 andre lande har dannet en ny militærkoalition, der skal bekæmpe terrorisme.

Det oplyser SPA, det statslige saudiarabiske nyhedsbureau, sent mandag ifølge Reuters.

Blandt landene er foruden Saudi-Arabien også Tyrkiet, Egypten, Pakistan og Forenede Arabiske Emirater.

Dertil kommer en lang række andre lande, som alle har det tilfælles, at de er mere eller mindre funderet på islam.

- Landene, som er nævnt, har besluttet af danne en militær alliance med Saudi-Arabien i spidsen, som skal bekæmpe terrorisme. Den får et fælles kommandocenter i Riyadh (Saudi-Arabiens hovedstad, red.), som skal koordinere og støtte militære operationer, hedder det i en udtalelse.

Årsagen til dannelsen af den nye koalition skyldes 'en pligt til at beskytte den islamiske nation fra terrorgruppernes ondskab - uanset hvilken sekt eller navn de har,' hedder det videre.

Især USA har åbent talt om, at staterne i Den Arabiske Golf burde gøre mere for at bekæmpe terrorgrupper som eksempelvis Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Saudi-Arabiens kronprins og forsvarsminister, Mohammed bin Salman, siger på et sjældent pressemøde, at den nye koalition vil koordinere bekæmpelsen af terror i Irak, Syrien, Egypten og Afghanistan med andre stormagter, der i forvejen er i landene.

Men han gav intet indblik i, hvordan det konkrete samarbejde vil komme til at foregå.

- Der vil være et internationalt samarbejde med store magter og internationale organisationer i forhold til indsatsen i Syrien og Irak. Vi kan ikke gennemføre disse operationer uden koordinering med det internationale samfund, siger han ifølge Reuters.

Iran, et af Mellemøstens største lande, er ikke med i koalitionen. Landet, der er altovervejende shiamuslimsk, strides med Saudi-Arabien, der beskylder Iran for at støtte oprøret i Yemen. Et oprør, som Saudi-Arabien forsøger at nedkæmpe.