Islamisk Stat-gruppe er kendt for sin brutalitet

Henrettelser af nødhjælpsarbejdere og drab på nybagte mødre og deres babyer er blandt de angreb, Islamisk Stat Khorasan står bag

Den gruppe, som har taget ansvaret for de to bombeangreb ved Kabuls lufthavn i Afghanistan torsdag, er en del af den militante bevægelse Islamisk Stat.

Gruppen går under navnet Islamisk Stat Khorasan - eller ISK - og dukkede første gang op i Afghanistan i slutningen af 2014, skriver Reuters.

Herefter er IS-gruppen med en stribe angreb blevet kendt for sin brutalitet.

Stiftet af ekstreme talibanere
Islamisk Stat Khorasan blev ifølge flere forskere i militant islamisme i regionen stiftet af flere særligt ekstreme individer fra den pakistanske afdeling af Taliban. Det skete, efter at pakistanske sikkerhedsstyrker tvang dem til at flygte ind i Afghanistan.

I dag består gruppen ifølge USA's Center for Bekæmpelse af Terrorisme både af udbrydere fra al-Qaeda og Taliban.

Lige fra begyndelsen udfordrede gruppen Taliban - blandt andet i forhold til at have kontrol med vigtige grænseområder mellem Afghanistan og Pakistan, der blandt andet forbindes med narkosmugling.

Dræbte mødre og spædbørn
Samtidig stod gruppen også bag en række selvmordsangreb i Kabul og andre byer - ofte mod regerings- og militærmål.

Men også ledende landsbyfolk blev henrettet, og nødhjælsarbejdere fra Røde Kors er ligeledes blevet ofre for den brutale gruppe.

Derudover gik gruppen i maj sidste år ind på en fødeafdeling på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Kabul, hvor de slog 24 civile ihjel - heriblandt nybagte mødre og deres babyer.

Kamp mod begge regeringer
Gruppen har kæmpet mod såvel den vestligt støttede regering, som havde magten i landet frem til for knap tre uger siden, samt Taliban-styret, som sidder på magten i dag.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Islamisk Stat-gruppe er kendt for sin brutalitet

Biden fortæller at han vil jagte islamisk stat efter bombeangreb i Kabul.
 

Ifølge amerikanske efterretningskilder har bevægelsen udnyttet regeringens kollaps i Afghanistan til at styrke sin egen position. Det er blandt andet sket ved at øge rekrutteringen af utilfredse medlemmer fra Taliban, der har overtaget magten i landet.

Det er uklart, om og i så fald hvordan Islamisk Stat Khorasan er forbundet til Islamisk Stat i Irak og Syrien.