Islamisk Stat påstår at være sunni-muslimernes 'beskyttere': Faktum er et helt andet

Islamisk Stat har ødelagt livet for tusindvis, men de største ofre har vist sig at være sunni-muslimerne, som IS påstår, at de beskytter

Islamisk Stat har hærget i flere irakiske og syriske byer. Værst er det gået udover den gruppe mennesker, som de hævder, at de beskytter (Foto: AP)
Islamisk Stat har hærget i flere irakiske og syriske byer. Værst er det gået udover den gruppe mennesker, som de hævder, at de beskytter (Foto: AP)

I årevis har Islamisk Stats rædsler ødelagt livet for mennesker i Mellemøsten, hvor de hovedsagligt hærger. I øjeblikket er IS-kæmperne under massivt pres, og den en IS-højborg efter den anden står forfald.

Ifølge en analyse fra researchinstituttet IHS mistede Islamisk Stat 12 procent af sit territorium i det første halvår af 2016, mens Forsvarets Efterretningstjeneste giver Islamisk Stat 'et til to år' i Syrien og Irak. Det har de netop lagt frem i den såkaldte 'Efterretningsmæssig Risikovurdering 2016'.

- ISIL vil i løbet af et til to år ikke længere besidde et større sammenhængende område i Syrien og Irak, skriver FE i risikovurderingen ifølge Berlingske.

Senest har den amerikanske avis The Washington Post gjort status, og her er billedet klart. De største tabere er de sunni-muslimer, der lever i de territorier, som Islamisk Stat har kontrolleret.

- De største tabere er ikke IS-krigerne, der får opfyldt deres drøm om at blive dræbt i kamp eller luske ind i ørkenen for at omgruppere. Det er derimod de millionvis af helt almindelige sunnimuslimer, der lever de steder, hvor Islamisk Stat har gennemført deres morderiske hærgen, skriver The Washington Post.

Her en IS-konvoj fra den nordøstlige del af Syrien (Foto: AP)
Her en IS-konvoj fra den nordøstlige del af Syrien (Foto: AP)
 

Jager 'sine egne' bort
Islamisk Stats uhyggelige forbrydelser har berørt alle etniske og religiøse gruppe, men mediets gennemgang af tallene viser, at sunni-muslimer udgør langt størstedelen af de 4,2 millioner irakere, der har været tvunget til at forlade deres hjem.

Kampene i de tidligere IS-hovedkvarter Mosul og Raqqa har ødelagt livet for størstedelen af beboerne i byen, mens lederen i den lille by Rabia beskriver Islamisk Stats på følgende måde:

- Islamisk Stat har været en tsunami, der har skyllet sunni-muslimerne væk. Vi har mistet alt. Vores hjem, vores forretning og vores liv, siger Sheik Ghazi Mohammed Hamoud ifølge Washington Post.

Her er forskellen mellem sunni-muslimer og shia-muslimer

Indtil profeten Muhammeds død i år 632 var muslimerne enige om, at Muhammed var både religiøs og politisk leder. Men problemet opstod, da han døde.

De fleste pegede på profetens rådgiver og ven Abu Bakr som ny 'kalif', mens en anden om mente gruppe mente, at den rette arvtager var Muhammeds svigersøn og fætter Ali ibn Abi Talib.

Sunnierne endte med at vinde 'kampen', og Abu Bakr blev valgt.

For både sunni- og shia-muslimer anses Koranen for at være den primære kilde til livsførelse, ligesom Muhammed anses som den sidste profet, der har været. Alligevel har der gennem tiden være splittelse mellem de to retninger.

Kilde: Religion.dk og historienet.dk

I dag er Rabia en af de byer, der har Islamisk Stats skygge hængende over sig. Byen er blevet generobret af kurdiske styrker, mens IS-kæmperne er flygtet. Tilbage er kun ruinerne. De fleste mennesker er forsvundet.

Ikke alle er IS
Ifølge FN og den irakiske regering er rædslerne langt fra slut for sunni-muslimerne i området. Tal viser, at mellem to og tre millioner mennesker fortsat lever i område, der er kontrolleret af Islamisk Stat.

Derudover fortæller den 50-årige Jassem Nouri, at Islamisk Stats blakkede ry også har skabt andre problemer for helt almindelige sunni-muslimer.

I de landsbyer, der nu er befriet igen, så bliver mange beskyldt for at have tilknytning til Islamisk Stat.

Islamisk Stat har hovedsagligt hærget i den nordlige del af Irak samt den nordøstlige del af Syrien (Foto: Google Maps)
Islamisk Stat har hovedsagligt hærget i den nordlige del af Irak samt den nordøstlige del af Syrien (Foto: Google Maps)
 

- De siger at alle sunni-muslimer er en del af Daesh (Islamisk Stat red.), men det er ikke sandt. Det har knust mit hjerte, at mine sønner er i fængsel, og jeg kan ikke bevise, at de er uskyldige. Hvis regeringen ikke ændrer sig, så vil det aldrig blive stabilt og sikkert i Irak, men bare en endeløs hævn, siger Jassem Nouri til Washington Post.

Hans to sønner er tidligere studerende på et universitet i den befriede by Salman Beg i den nordlige del af Irak, men nu er det anholdt og beskyldt for at samarbejde med Islamisk Stat.

Sunni-muslimerne har siden 1400-tallet været den mest udbredte religiøse overbevisning i området.

Også de russiske bombningerne af området samt den USA-ledede koalitions bombningerne med dansk støtte har også sendt mange mennesker på flugt.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere