Islamisk Stat smadrer syrisk kloster med bulldozere

Over 100 kristne, der blev taget til fange i klosterbyen Qaryatain, er blevet overført til IS-højborgen Raqqa.

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

Islamisk Stat (IS) har smadret et kloster i den syriske by Qaryatain, efter at den militante bevægelse tidligere på måneden tog kontrol med byen.

Det oplyser overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge Reuters.

Jihadisterne gjorde brug af bulldozere til at rasere det kristne Dar Alyan-kloster, og omkring 110 ud af de 230 kristne, som blev taget til fange, da klosteret og byen blev erobret, er angiveligt blevet overført til IS-højborgen Raqqa længere mod nordøst.

Qaryatain ligger nær hovedvejen, der forbinder den antikke by Palmyra med Qalamou-bjergene langs grænsen til Libanon.

Den hårdhændede militante gruppe har vundet en del terræn i ørkenområderne øst og syd for Homs, siden den vandt kontrol med Palmyra i maj.

Syriens regeringshær har iværksat en storstilet modoffensiv for at generobre Qaryatain, der ligger i et område, hvor nogle af landets største gasfelter befinder sig. Men indtil videre har luftbombardementerne mod IS ikke tippet balancen.

Ud af de 230 kristne, som blev fanget, er 48 angiveligt blevet frigivet, mens skæbnen for cirka 70 af dem ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder fortsat er uvis.

Men blandt de 70 var angiveligt 11 familier, der var på Islamisk Stats liste over familier, der samarbejder med regimet.

Historien viser, at Islamisk Stat har været og er meget hårde ved mennesker, der ikke bifalder den fundamentale udgave af sunni-islam, som bevægelsen praktiserer.

Gruppen har før dræbt medlemmer af andre religiøse minoriteter og også sunnimuslimer, der ikke har sværget troskab over for Islamisk Stat.

Kristne regnes også for at være vantro.

I februar bortførte IS-islamister mindst 250 assyriske kristne. Mange af dem var kvinder og børn. Det skete under en stribe angreb på landsbyer i det nordøstlige Syrien.

Skæbnen for mange af disse bortførte, civile kristne er fortsat ikke kendt.