Islamisk Stats nye forretning: Nu sælger de fisk og biler

De massive bombninger fra vesten og Rusland betyder, at Islamisk Stat nu må ændre forretningsmodel. Det viser en ny rapport fra Irak

Islamisk Stat må tænke kreativt for at tjene penge, rapporterer Reuters. (Foto: AP)
Islamisk Stat må tænke kreativt for at tjene penge, rapporterer Reuters. (Foto: AP)

Salg af biler og fisker lyder ikke umiddelbart, som noget terrorister ville kaste sig over.

Men efter sigende har Islamisk Stat har skiftet forretningsmodel, og gået ind i fiskeri- og bilbranchen.

Angiveligt har de massive bombningerne fra Rusland og vesten medført, at Islamisk Stat har fået ødelagt deres magtfulde position i forhold til olien i området. Og det betyder, at de nu satser på at sælge fisk og biler i Irak.

Det viser en ny rapport fra de irakiske myndigheder ifølge Reuters.

- Terroristernes måde at finansiere sig på har ændret sig, siden de annoncerede deres kalifat for to år siden. Det sker efter væbnede styrker overtog kontrollen med oliefelterne, som Daesh (ISIS red.) tidligere brugte til at betale deres krigere, siger dommer Jabbar Abid al-Huchaimi i en rapport fra det irakiske retsstat.

Terror Ny terror-rapport: Så mange danske kvinder har kæmpet for militant Islam

Biler og fisk
Ifølge rapporten tjener Islamisk Stat millioner dollars hver eneste måned ved at fiske i de mange søer nord for Bagdad. Angiveligt er flere ejere af farme i området flygtet, mens andre samarbejde med den uhyggelige terrororganisation, skriver Reuters.

- Islamisk Stat behandler den nordlige del af Bagdad som deres finansielle center. Det er deres primære finansieringskilder i øjeblikket, siger Jabbar Abid al-Huchaimi ifølge Reuters.

Vian Dakhil er det eneste yazidi-medlem af det irakiske parlament. Hun har tidligere modtaget en pris for sit arbejde med at redde kvinder, der har været holdt fanget af IS. Krimi 12-årig sexslave undslap Islamisk Stat: Puttede sovemiddel i deres te

Derudover har Islamisk Stat erobret et område, hvor flere store bilhandlere holder til. Og det har ifølge de irakiske myndigheder nu også fået dem til at gå ind i den branche.

Irakernes rapport bygger på udsagn fra medlemmer af Islamisk Stat, som nu er blevet fanget af de irakiske myndigheder.

Obama: På vej ud af Mosul
Ifølge den amerikanske præsident Barack Obama tyder meget på, at Islamisk Stat er på vej ud af Mosul.

I sidste uge fortalte præsidenten, at de burde være nedkæmpet inden et år.

Da Islamisk Stat var på sit højeste kontrollerede de omkring en tredjedel af området i Irak inklusiv den næststørste by Mosul. Men den tid er tilsyneladende forbi nu.

Danmark indsætter blandt andet et Hercules-transportfly i krigen mod IS. (Foto: Finn Frandsen) Dansk politik Officielt: Danmark optrapper krig mod IS

Sortklædte fanatikere marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. (Foto: AP) Krig & katastrofer Militært pres kan øge Islamisk Stats terror i Europa