Islamister har belejret storby i ugevis: Nu sættes specialstyrker ind

I flere uger har den filippinske by Marawi været besat af militante islamister. USA har sendt specialstyrker.

Militante islamister har været i kamp med regeringstropper i Marawi i snart tre uger. Nu regeringen hjælp fra USA. Arkivfoto: AP
Militante islamister har været i kamp med regeringstropper i Marawi i snart tre uger. Nu regeringen hjælp fra USA. Arkivfoto: AP

Amerikanske specialstyrker er sat ind for at hjælpe filippinsk militær med at vriste den besatte by Marawi fra militante islamister.

Det oplyser en talsperson fra den amerikanske ambassade i Manila, der af sikkerhedsårsager ikke vil gå i detaljer med den amerikanske indsats.

Afslørende billeder: Her planlægger islamister angreb på storby

De militante islamister, som er erklærede tilhængere af Islamisk Stat, har siden slutningen af maj besat byen, der ligger på den sydlige store ø Mindanao.

Det filippinske militær har med både soldater på jorden og luftangreb forsøgt at fordrive de militante islamister, som har forskanset sig i boligkvarterer og holder adskillige civile som gidsler.

Afstrafferen i åben krig med islamister - men befolkningen er nervøs

Kampene har fået den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, til at erklære undtagelsestilstand for hele øen Mindanao. Øen udgør op mod en tredjedel af Filippinerne og er hjemsted for 20 millioner mennesker.

Gruppen siges at have indgået alliancer med andre ekstremistgrupper i regionen. Mange af oprørerne kæmper med stjålne våben og en hel del undvegne fængselsfanger er blandt dem, oplyser militæret.

'Afstrafferen' i åben krig mod berygtet islamist: 'Det bliver deres gravplads!'

Maute-gruppen, som er erklæret tilhænger af af den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat i Syrien og Irak, har ydet uventet stor modstand i hjertet af byen Marawi trods daglige bombeangreb fra militærets side.

Hæren siger lørdag, at det har fået mange efterretninger, som tyder på, at to brødre, der leder Maute-gruppen, begge er blevet dræbt under de seneste slag.

- Vi er stadig ved at analysere og venter på at få det bekræftet, siger militærets talsmand, oberst Jo-Ar Herrera, som lørdag holdt pressekonference i Marawi City.

Militæret har optrappet med flere fly, som støtter angrebshelikoptere og landstyrker i området. Oprørerne kontrollerer under en tiendedel af byen, lyder det fra militæret.

Duterte har omtalt tabene for hæren i Marawi som meget store.

- Militæret er den invaderende styrke, og oprørerne har længe ventet og forberedt sig på, at det kom, siger Duterte.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri