Israel i alvorligste handlinger i 44 år: - De bliver ved til de forstår meddelelsen

Irans militær affyrede natten til torsdag en byge af missiler mod Israel, der besvarede skyderiet. 'De mest alvorlige krigshandlinger mellem de to lande nogensinde', lyder det fra ekspert

Her forsøger syrisk militær at skyde israelske missiler ned. Video: AP/SYRIAN ARAB NEWS AGENCY

Natten til torsdag affyrede iranske styrker i Syrien 20 raketter mod israelske militærstillinger i Golanhøjderne. Flere af missilerne blev skudt ned, og Israels forsvarsminister Avigor Lieberman oplyste tidligt torsdag, at ingen israelere blev dræbt af de iranske raktetter.

Angrebet fik Israel til at svare igen, da de kort før daggry affyrede 'dusinvis' af raketter mod iranske militærmål i Syrien.

23 soldater, heraf fem syriske og 18 fra iransk støttede militser, skulle have mistet livet som følge af Israels modangreb. Det beretter den britiskbaserede overvågningsgruppe Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

- Vi har ramt næsten alt iransk infrastruktur i Syrien. De skal huske ordsproget: Hvis det regner på os, så stormer det hos dem, siger Israels forsvarsminister Avigor Lieberman ifølge AFP torsdag om missiludvekslingen.

- Jeg håber, at denne episode er afsluttet, og at alle har forstået det.

Angrebene sker, efter at Israel de sidste to uger har udført flere militæroperationer mod iranske interesser i Syrien.

Det fortæller Danny Raymond, der er studielektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, til Ekstra Bladet.

- Nu har israelerne gennem de sidste 10-15 dage haft flere forskellige 'raids' ind i Syrien, hvor de har tilintetgjort flere stillinger, hvor der har været våbenopbygninger, og hvor iranske soldater har været involveret og er blevet dræbt. Det, at iranerne skød tilbage, er et svar på, at israelerne ifølge iranerne har overtrådt eller er gået for langt i deres kampagne i Syrien, forklarer han.

Israel føler sig truet
Danny Raymond forklarer, at Israels handlinger mod de iranske styrker i Syrien skyldes, at israelerne er bange for, at Iran får militært fodfæste i Syrien og kan blive en endnu større trussel mod Israel.

- Det, iranerne jo har forsøgt gennem rigtig mange år, er at opbygge nogle stærke positioner i de forskellige arabiske lande, siger han.

- Det er israelerne meget, meget bekymrede for. De har gennem længere tid sagt, at hvis der bliver troppe- eller våbendepotopbygning i det område, der ikke ligger så langt fra den israelske grænse, og det er iranerne eller Hizbollah, der står i spidsen for det, så vil de destruere det, som de kan destruere.

Israels forsvarsminister sagde ligeledes torsdag, at de ikke lader sig true og vil beskytte deres territorie.

- Vi vil ikke have en eskalering af konflikten, men vi vil heller ikke lade nogen angribe os eller opbygge infrastruktur, der kan angribe os i fremtiden. Irans forsøg på at anbringe antiluftskyts ved vores grænser og begrænse vores luftherredømme er uacceptabelt, sagde Avigor Lieberman yderligere ifølge AFP.

Ifølge nyhedsbureauet AP er nattens handlinger de alvorligste krigshandlinger nogensinde mellem de to lande.

- Israelerne har aldrig været direkte involveret i konfrontationer med iranerne, så når AP snakker om det, mener de, at det er det alvorligste siden 1974, hvor der var en de facto våbenhvile mellem Syrien og Israel efter '73-krigen. Israelerne siger også selv, at de aldrig har slået så hårdt siden 1974 på den anden side af den syriske grænse, bekræfter Danny Raymond.

- De lægger slet ikke fingre i mellem. De vil blive ved, indtil iranerne forstår meddelelsen og stopper med at flytte våben og soldater ind i det der område, slår han fast.