Joanna vil kæmpe i Irak: Latterligt at jeg ikke får lov

Joanna Palanis har fået inddraget sit pas, så hun ikke kan tage til Irak og kæmpe mod Islamisk Stat

- Jeg forstår ikke, at de kan træffe den afgørelse. Det er fuldstændig latterligt.

Sådan lyder det fra den danske statsborger med kurdisk afstamning Joanna Palanis, som har fået frataget sit pas af politiet og fået udrejseforbud, fordi hun flere gange har været i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat med de kurdiske Peshmerga-styrker.

- I Irak har jeg arbejdet sammen med tyske, belgiske, franske og amerikanske soldater. Vi er på samme side som Danmark. Jeg forstår ikke, hvorfor de går efter mig. De går efter en af deres egne, siger hun til Ritzau lørdag.

Afgørelsen er truffet på baggrund af en lov fra marts i år, som betyder, at man kan tage passet fra personer, som har rejst til blandt andet Irak og Syrien for at kæmpe, og hvis handlinger kan være en fare for statens sikkerhed.

Joanna Palanis advokat, Thorkild Høyer, har indbragt sagen for retten, da han mener, at der er sket en fejl. I sin afgørelse skriver politiet ifølge Høyer, at Palanis har tilsluttet sig YPG. Men det passer altså ikke, siger advokaten.

YPG er en kurdisk milits med bånd til Kurdistans Arbejderparti PKK, som står på EU og USA's terrorlister.

- Jeg støtter YPG mundtligt, men det betyder ikke, at jeg er medlem af YPG.

- Jeg har stor respekt for YPG. Men jeg tilhører ikke en organisation, som er imod en stat. Jeg tilhører staten, som er imod en terrororganisation. Det er to vidt forskellige ting, siger hun.

Ifølge Joanna Palanis selv blev hun inden afgørelsen ikke kontaktet af det danske politi for at dokumentere eller redegøre for, hvem hun kæmper for.

Det har lørdag ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi, som har inddraget passet.

Joanna Palanis skulle kun have været på orlov fra sin stilling som soldat i Irak i 15 dage, men nu er der snart gået tre uger. Hun har fået besked på at tilslutte sig sin deling hurtigst muligt, ellers kan hun blive stillet for en domstol i Irak.

I Irak er Palanis sergent med ansvar for at træne kvindeenheder til kamp.

Udrejseforbuddet gælder i første omgang fra 29. september og et år frem.