Jordskælv ud for New Zealand udløste tsunami-advarsel

Skælv med en styrke på 7,2 sendte rystelser gennem mange newzealandske hjem fredag morgen.

Et kraftigt jordskælv med en styrke på 7,2 ramte tidligt fredag morgen lokal tid i havet ud for New Zealands østkyst.

Klokken 4.37 kunne indbyggerne særligt på Nordøen mærke rystelserne, som varede i cirka et minut, skriver avisen New Zealand Herald på sin hjemmeside.

Beredskabsmyndighederne i landet udsendte efterfølgende et varsel om risiko for en tsunami for alle kystområder, og indbyggerne i et område nær East Cape blev rådet til at forlade deres hjem.

Der var dog flere myndigheder og overvågningsinstanser, som hurtigt meldte ud, at der ikke var tale om nogen større trussel.

Og tsunamivarslet er ved 23-tiden dansk tid nu blevet officielt ophævet, oplyser myndighederne ifølge New Zealand Herald.

En seismolog, som arbejder for New Zealands regering, siger til Radio New Zealand, at en bølge på 30 centimeter er blevet sporet, hvilket tyder på, at der var sket noget af den forskydning på havbunden, som er nødvendig for dannelsen af en tsunami.

I den anden ende af Stillehavet oplyser USA's Nationale Tsunami Advarselscenter og Chiles flåde, at der ikke er nogen fare for en tsunami på Sydamerikas stillehavskyst.

Jordskælvet skete omkring 30 kilometer fra kysten i 55 kilometers dybde.

I 2011 ramte et jordskælv med en styrke på 6,3 New Zealand. Det var dengang nok til at lægge store dele af Christchurch, landets næststørste by, i ruiner. Skælvet kostede 185 personer livet.

Denne gang er der dog ikke umiddelbart rapporter om tilskadekomne. Billeder i newzealandske medier viser dog, hvordan varer falder ned fra hylderne i supermarkederne.

New Zealand ligger på grænsen mellem den australske tektoniske plade og Stillehavspladen, som indgår i den såkaldte "Ring af Ild", hvor der måles op til 15.000 rystelser om året.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag