Annonce:
Annonce:

Kæmpe-katastrofe lurer midt i kampen mod IS

'Verdens farligste dæmning' er i overhængende fare for at kollapse, advarer USA. Irak tager deres forholdsregler

En dæmning bygget under Saddam Husseins regime trods advarsler fra eksperter vækker bekymring hos USA. (Arkivfoto: AP)
En dæmning bygget under Saddam Husseins regime trods advarsler fra eksperter vækker bekymring hos USA. (Arkivfoto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Mens irakiske styrker bakket op af den amerikansk-ledede koalition kæmper en heroisk kamp for at bekæmpe Islamisk Stat i de områder, den ekstremistiske gruppe har indtaget, lurer en kæmpe katastrofe under overfladen.

En katastrofe, som hverken Islamisk Stat, USA eller Irak er herrer over, hvis den rammer.

Efter at den islamistiske gruppe kortvarigt i 2014 formåede at erobre Mosul-dæmningen, har vedligeholdelsesarbejdet af den skrøbelige dæmning nemlig været afbrudt, og det får nu den amerikanske regering til at advare om risikoen for en større katastrofe. Det skriver blandt andet The Guardian.

Den amerikanske ambassade i Bagdad har derfor advaret om risikoen for at dæmningen kan kollapse, hvilket bringer op mod 1,47 millioner menneskeliv i fare.

Katastrofe lurer: Kan sende 20 meter høj bølge mod millionby

Annonce:

Selvom den irakiske regering ikke fuldt ud deler den amerikanske bekymring, har de dog for første gang tilkendegivet, at der kan være en risiko, og at de har taget de nødvendige forholdsregler.

Den amerikanske ambassade opfordrer til, at man bevæger sig væk fra kysterne nær Tigris-floden, idet 'nogle modeller anslår, at Mosul kan blive oversvømmet af så meget som 21 meter vand efter få timer efter bruddet', som det hedder i et brev, der blev sendt ud søndag.

Bygget trods kritik
Dæmningen blev bygget i 1980'erne, hvor Saddam-regeringen insisterede på at bygge den på trods af advarsler fra geologer om, at den blev bygget på svage, vand-opløselige stenarter.

I en rapport af irakiske og svenske geologer og ingeniører blev dæmningen sidste år udnævnt til at være 'den farligste dæmning i verden', og at det var det mysterium, at den i det hele taget var blevet bygget med tanke på de geologiske udfordringer.

Annonce:

Tidligere på måneden lavede den irakiske regering en kontrakt med et italiensk firma, Trevi, som fremadrettet skal stå for vedligeholdelsen af dæmningen, men firmaet fastslår, at der endnu kan gå flere uger, før aftalen bliver endeligt skrevet under, og det er fortsat ikke sket, hvorfor arbejdet med at vedligeholde dæmningen ikke er påbegyndt.

For at forhindre dæmningen i at briste er det nødvendigt at fylde dæmningen op med cement på de steder, hvor vandet får nedbrudt underlaget. Det er et arbejde, som normalt skal foregå seks dage om ugen.

Selvom Islamisk Stat kun havde kontrol over dæmningen i 11 dage, vendte hovedparten af folkene, der arbejdede på dæmningen, ikke tilbage efter den blev generobret, og derfor fortsatte vedligeholdelsesarbejdet ikke.

Ud over frygten for, at dæmningen kan kollapse af sig selv, er der også frygt for, at Islamisk Stat kan finde på at udsætte dæmningen for et attentat. Det er der dog ikke konkrete trusler om, ligesom at den amerikanske regering ikke kan sætte nogen konkret tidshorisont på, hvornår de forventer, at der er risiko for at dæmningen giver efter.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: