Kaffebar fanget i krydsild: Abed nægter at lukke

Selvom sten, skud og trusler flyver om ørerne på Abed Alhafeth Abu Sharefeh, nægter han at lukke sin lille kaffebar, der befinder sig i et af de mest urolige områder på Vestbredden

Se reportagen her

- Demonstranter skal jo også have kaffe.

Abed Alhafeth Abu Sharefeh trækker på skuldrene og smiler. Det på trods af, at der ikke har været alverden at smile af de sidste par måneder.

En mand - tydeligvis en stamkunde på den lille kaffebar og en del af det slæng, der har søgt skygge under 'biksens' flade bliktag - spørger efter the.

Abed går i gang med det samme med kogt vand, sukker og the-brev. Kunden sætter sig over til de andre. Der er roligt ved kaffebaren i dag.

Masser af sammenstød

Men sådan er det langt fra altid hos Abed. Hans lille bod er nemlig placeret på et af de mest urolige områder på Vestbredden for tiden - på hovedvejen lige udenfor bosættelsen Bet El i byen Al-Bireh ikke langt fra Ramallah.

Her har sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og den israelske hær langt fra hørt til sjældenhederne de seneste par måneder, i hvad internationale medier har døbt ‘knivenes intifada’. Intifada er et arabisk udtryk for oprør.

Men på trods af at sten og skud flyver om ørerne på Abed, nægter han at flytte sin lille biks, som han har haft i tre år.

Hør hvorfor i videoklippet over artiklen.

Historien om Abed er ikke kun historien om en stædig ung mand og en kaffebar, der tilfældigvis er placeret et uheldigt sted.

Det er også et billede på den hverdag, som parterne i den årelange konflikt er stået op til dette efterår - og fortsat gør, selvom kalenderen nu viser 2016.

Ifølge FN's humanitære organisation OCHA har 114 palæstinensere på Vestbredden mistet livet i de mange sammenstød i 2015. Et tal, der ifølge det israelske udenrigsministerium, gælder for 28 israelere.

Langt de fleste er dræbt i efterårets voldsbølge og angreb i og omkring de besatte områder, og som udover død også har ført tusindvis af sårede med sig.

Demonstrationerne har spredt sig til flere og flere byer på Vestbredden, og bag dem står i mange tilfælde frustrerede palæstinensiske teenagere, hvis handlinger anses som et udtryk for massiv frustration over den israelske besættelse, der nu har varet i næsten et halvt århundrede.

Som svar på eskaleringen har Israel oprustet sin hær betydeligt og har blandt andet sat ekstra militære checkpoints og vejspærringer op mange steder.

Kaffen klar

Abed Alhafeth Abu Sharefeh ved ikke, om han tror på en nærtforestående løsning af konflikten - hverken militær eller fredelig - men:

- Uanset hvad vil jeg fortsat have åbent (i kaffebaren, red.). Selvom at der kommer kampe, vil jeg have åbent, og selvom intifadaen afsluttes, vil jeg havde åbent, siger han.

Rejsen til Vestbredden blev finansieret af International Media Support og Det Danske Hus i Palæstina.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere